Nepal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Trekken in Nepal; gids of drager?

Nepal


Iedereen die wil gaan trekken in Nepal komt voor de keuze te staan: ga ik alleen trekken, neem ik een gids, een drager of wellicht allebei? Voor sommige trekkings is het verplicht om een gids mee te nemen (bijv. de Upper Mustang trekking), maar voor de meeste populaire trekkings zoals de Everest Base Camp trekking, de Annapurna Sanctuary/Circuit trekking, de Poon Hill trekking en de Lantang/Goisainkund/Helambu trekking ben je vrij in je keuze.

[u]Zonder drager of gids[/u]
Als je topfit bent en zelf je backpack kan dragen, is trekken zonder drager en gids zeker te overwegen. De weg is vrij makkelijk te vinden, de tas is echter zwaar, vooral als je hoge bergpassen over moet. Deze optie is voor echte bikkels.

[u]Alleen een drager[/u]
Omdat wij liever niet zelf onze zware backpacks wilden tillen, was het inhuren van een drager voor ons een logische keuze. We besloten om met z’n tweeën 1 drager te huren, want deze kan een backpack van zo’n 15 kilo dragen. Dat is voldoende voor warme/droge kleding voor twee personen, twee slaapzakken en tussendoortjes. (Zelf droegen we allebei een klein dagrugzakje met water, een vest, jas, cameraspullen en snacks.)

[u]Wel of geen gids?[/u]
De keuze van wel of niet een gids meenemen vonden we moeilijker. Vinden we zelf de weg? We besloten om enkel met drager te gaan trekken en dit bleek een goede keuze. Dragers in Nepal lopen de trekking namelijk net zo vaak als gidsen en ze kennen de weg net zo goed. Een drager loopt niet vooruit, maar loopt net als een gids de hele dag met je mee. Hij zal je zeker behoeden voor het nemen van een foute afslag en weet welke guesthouses prima zijn om te slapen. Alleen als je graag begeleid wordt door iemand die vloeiend Engels spreekt, biedt een gids meerwaarde.

[b]Kies niet voor de optie om alleen met een gids te gaan![/b]
Je moet dan namelijk zelf je tas tillen, de gids vertelt je de weg, maar dat kan een drager ook (en die tilt ook nog eens je zware tas).

[b]Hoe vind je een ervaren drager?[/b]
Wij regelden onze drager via ons fijne [url="http://www.hotelhappyhomenepal.com" target="_blank"]Happy Home Hotel[/url] in Kathmandu en het hieraan gekoppelde goed georganiseerde reisbureau [url="http://www.mountfujiadventure.com" target="_blank"]Mount Fuji[/url]. Als je vraagt naar een ‘porter-guide’ krijg je een drager mee die de weg goed kent en ook een beetje Engels spreekt.

Een gids kost 25USD per dag.
Een drager kost 15USD per dag. (prijzen voorjaar 2014)

Laat een reactie achter

3 reactie(s) bij "Trekken in Nepal; gids of drager?"

 • profile image comment
  Door Rhodaxx• geplaatst op 25 Dec 2014 | 15:14:07

  Super goeie tip!

  Bericht aangepast op 15:39:20
 • profile image comment
  Door Bowral• geplaatst op 24 Dec 2014 | 14:39:54

  Dit zijn tips waarmee je echt wat kunt!

  Bericht aangepast op 21:02:17
 • profile image comment
  Door SanjibAdhikariNepalGuides• geplaatst op 05 Feb 2016 | 03:53:38

  NEPAL PLANET TREKS - YOUR TRIP PLANNER
  Holiday in Nepal, Tibet & Bhutan
  Nepal Planet Treks and Expeditions focuses on exceptional customer support and service at value-for-money costs.
  We offer personally customized itineraries and activities tailored to the requirements of the client.
  Specializing in organizing tours, trekking, mountain expeditions, peak climbing, rafting, paragliding, bungee jumping, cycling and sightseeing in Nepal, we are your best choice for your trip to this wonderful country
  The friendly team members of Nepal Planet Treks and Expeditions consist of highly experienced adventure travel and mountain experts with high levels of practical knowledge about all that Nepal has to offer the visitor.
  Contact us with your requirements and we will have pleasure in sending you an ideal itinerary with costing.
  We make sure that you will get the most wonderful time of your life when you travel with Nepal Planet Treks…we promise you.
  Nepal Planet Treks and Expedition
  Sanjib Adhikari Tour Guide and Leader Nepal

  Bericht aangepast op 08:27:19