Nepalese neushoorns bezig met come-back image
Eva

Nepalese neushoorns bezig met come-back

Een opvallende ontwikkeling in Nepal: 2015 bleek het derde jaar op rij dat er geen Indische neushoorns werden gestroopt in het land. Om de populatie nog verder aan te sterken is Nepal samen met het Wereld Natuur Fonds begonnen aan een grote verplaatsingsactie van zo’n dertig dieren.

Een Indische neushoorn in Nepal. Foto: Columbus reisreporter JannaveekHet gaat zelfs goed met de neushoorn in Nepal. Nu de populatie van ruim 640 Indische neushoorns al drie jaar veilig is, groeit de populatie langzaamaan steeds meer. Helaas is het met de diersoort wereldwijd gezien juist dramatisch slecht. De International Union for Conservation of Nature meldde deze week nog een dieptepunt in de wereldwijde neushoorn stroperijcrisis.Het aantal stroopgevallen in Afrika is het zesde jaar op rij toegenomen. Er werden vorig jaar 1338 Afrikaanse neushoorns gedood. Het totaal aantal nog levende Afrikaanse neushoorns wordt geschat op rond de 5000. De Sumatraanse en Javaanse neushoorn zijn zo goed als uitgestorven.Om de populatie van Indische neushoorns nog verder te doen groeien zijn het Wereld Natuur Fonds en Nepal druk bezig met het verspreidingsgebied van het dier te vergroten. Deze week begon een driejarige verplaatsingsactie van zo’n 30 neushoorns. Zij worden uitgezet in het Bardia National park en de Shuklaphanta Wildlife Reserve. De neushoorns komen uit het Chitwan National park waar het grootste deel van de Nepalese neushoorn populatie leeft. Met ongeveer 600 Indische neushoorns is dat dé plek er een te spotten.Bekijk hier een van de eerste succesvolle uitzettingen van eerder deze week:

Nepal en het WNF wijten het succes aan sterk aangescherpte beveiliging en de nauwe samenwerking met de lokale gemeenschappen. Door op deze voet verder te gaan hopen ze uiteindelijk tot een populatie van 800 neushoorns te komen. Het WNF ziet Nepal daarom als hét toonaangevende land op het gebied van neushoorn conservatie.