Rakhine

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vleerhonden, Sittwe, Myanmar

Rakhine,
Myanmar


In Sittwe, hoofdstad van Rakhine State in Myanmar ( Birma ) hangen iedere dag honderden Vleerhonden in bomen vlakbij de Universiteit. Deze foto maakte ik vanuit ons hotel.
Vleerhonden ook wel vliegende honden of grote vleermuizen genoemd, zijn een familie uit de orde van de vleermuizen. De familie telt bijna 200 soorten in ongeveer 45 geslachten.
De spanwijdte van vleerhonden varieert tussen 24 cm en 180 cm, met een gewicht van bijna een kilogram voor de grootste soorten zoals de kalong. De kleinste soorten verschillen qua grootte nauwelijks van de vleermuissoorten die niet tot deze familie behoren; er zijn soorten die tussen de 15 en 20 gram. wegen.
Vleerhonden danken hun naam aan hun typerende kop, die overeenkomsten vertoont met die van een hond of vos. Ze hebben spitse oren en relatief lange nekharen.
Vleerhonden hebben relatief grote ogen aan de voorkant van hun kop, zodat ze zien met een stereoscopisch beeld. Daardoor kunnen ze de afstand precies inschatten. Omdat ze niet op jacht hoeven, zoals de andere vleermuizen, missen de meeste vliegende honden het orgaan dat echolocatie mogelijk maakt. Het zijn nachtdieren die zich oriënteren middels hun gezichts- en reukvermogen. De meeste vleerhonden zijn frugivoor en eten dus voornamelijk vruchten.
Grote vleerhondengroepen kunnen schadelijk zijn voor mango- of bananenplantages. De kleinere soorten doen zich tegoed aan nectar en stuifmeel.