Mandalay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Birma of Myanmar?

Mandalay,
Birma


Myanmar
Myanmar of Birma is een land in Zuidoost-Azië. Myanmar grenst in het noordwesten aan Bangladesh en het noordoosten van India, in het noorden aan China, en in het oosten aan Laos en Thailand.

Is het nu Birma of Myanmar?
Birma, Burma, Myanmar. Dat zijn de drie namen die je wel vaker door elkaar ziet opduiken. Burma is Engels voor Birma. Maar moet je dan Birma of Myanmar zeggen?
Het hangt vooral af van je eigen voorkeur. En ook van je nationaliteit. Want in sommige landen wordt in de media consequent Birma/Burma gebruikt, in andere landen hoor je dan weer alleen maar Myanmar.
Wat jij in jouw land het meeste hoort, zal het meest vertrouwd in de oren klinken. Maar wat is nu het verschil?
Hier op de site wordt Birma gebruikt. En officieel, op de website van BUZA, wordt dus door de Nederlandse regering Myanmar gebruikt.
 
Birma
De Engelsen introduceerden de naam ‘Burma’ toen zij het land koloniseerden. In het Nederlands werd dat dan Birma. De naam ‘Burma’ was gebaseerd op ‘Bamar’, de naam van de grootste etnische groep van het land.
 
Myanmar
In 1988 was er een opstand in Birma. Na deze opstand, wilde het regime af van alle verwijzingen naar het koloniale tijdperk. En dus besloten ze om de naam van het land te veranderen naar Myanmar.
Maar het bleef niet bij de naamsverandering van het land alleen. Ook steden en rivieren kregen een nieuwe naam. Zo werd Rangoon omgedoopt tot Yangon, Pagan werd Bagan en de Irrawaddy Rivier werd de Ayeyarwady Rivier

Birma of Myanmar ?
Mocht je op reis gaan naar dit mooie land, dan zul je zien dat alles door elkaar wordt gebruikt. Birma of Myanmar, Rangoon of Yangon, het gaat allemaal over hetzelfde.
Dit was mijn eerste kennismaking met Azië en het was prachtig !
Ikzelf gebruik eigenlijk Myanmar, de naam die het land zelf gekozen heeft.

Foto: Mandalay Hill. (mijn 100ste foto in deze community :-)
Oorsprong: Zuidoost Azië magazine