Bagan foto's & tips

'292973' door wisseschout '292973' door wisseschout

BirmaBagan

BirmaBagan

De avond valt over...

wisseschout

Old Bagan. Wat is het mooi. Ooit stonder er meer dan 4000 tempels en na o.a een aardbeving in 1975 is de helft nog over. Grote en kleine. Gerestaureerde en vervallen tempels. Dagen kun je er doorbrengen.

'313816' door MikiMedia '313816' door MikiMedia

BirmaBagan

BirmaBagan

Ossenkarren in het...

MikiMedia

Gezeten op een tempel om de zonsondergang te bewonderen in het adembenemende landschap van Bagan, kwam deze stoet ossenkarren voorbij. Een moment om nooit meer te vergeten. Magisch!

'462723' door wisseschout '462723' door wisseschout

BirmaBagan

BirmaBagan

Laatste zonnestralen

wisseschout

Het is wel een hele toer om een plaatsje te bemachtigen op één van de tempels om de zonsondergang te fotograferen. Waar kwamen ineens al die toeristen vandaan? Maar daar gaan de laatste zonnestralen en daar genieten we massaal van

'164025' door GrietBuis '164025' door GrietBuis

BirmaBagan

BirmaBagan

Met m'n ogen dicht ..

GrietBuis

Deze dame zat met haar ogen dicht en een dikke cheroot (Birmese sigaret) in haar hand in de Shwezigon pagode. Volgens mij zat ze te wachten op toeristen want toen ze de camera hoorde was ze wakker en moest er gelijk betaald worden. (en gelijk had ze) De verdiensten gingen in de mok naast haar.

'456883' door neretslok '456883' door neretslok

BirmaBagan

BirmaBagan

De vlakte van Bagan

neretslok

Tja, wat moet je er nog over zeggen? Als je tegen de avond op een van de toegankelijke platforms van een pagode gaat staan, kun je over de vlakte van Bagan kijken. Honderden torentjes, tempeltjes en pagodes kun je dan onderscheiden. Een geweldige belevenis!

'483685' door krosz '483685' door krosz

BirmaBagan

BirmaBagan

De ballonvaarders in.

krosz

ik hoef de meeste mensen niet uit te leggen dat deze plaats magisch is, de zon op- en ondergang zijn hier bijzonder door alle tempels en pagodes, maar ook je eigen verplaatsen met de fiets door dit geweldige gebied is een ervaring op zich. je eigen weg zoeken over de zandpaden tussen de pagodes is unieke ervaring, zorg wel voor een degelijke stevige fiets, mijn tandwiel had ik krom getrapt door 1 van de zandpaden, hebben laatste gedeelte te voet gedaan en met taxi terug naar hotel gegaan.

'487357' door afrika '487357' door afrika

BirmaBagan

BirmaBagan

Inwijdingsritueel

afrika

Bij een van de tempels in Bagan waar we komen, horen we dat een processie in aantocht is van monnikjes die ingewijd worden. Een grote stoet van paarden en versierde ossenkarren arriveert. Op de paarden prachtig aangeklede en volledig opgemaakte jongetjes. Zelfs met plakwimpers op… De meeste jochies zitten met een super arrogante blik op hun paard, maar ze moeten dan ook prins Siddharta uitbeelden. Gisteren zijn ze al kaalgeschoren en als ze straks in het klooster treden en hun pij omgehangen krijgen, is dat in eerste instantie voor een paar dagen. Pas als ze een jaar of 16 zijn, gaan ze voor langere tijd het klooster in. Ik zie zelfs jochies van hooguit drie jaar op een paard zitten, ondersteund door een begeleider, omdat ze er anders afvallen. Gelukkig mag de moeder of iemand anders uit de familie bij die kleintjes blijven. De processie wordt voorafgegaan door meisjes die rijst strooien en er wordt muziek gemaakt. Ook rijden er prachtig versierde open auto’s en ossenkarren waarin de familie zit. Zo’n processie is alleen weggelegd voor jongetjes van rijke families, want het schijnt duizenden euro’s te kosten. Vandaar ook dat het vaak met meerdere families tegelijk gebeurt, zodat de kosten wat gedrukt kunnen worden. Maar de meeste kinderen die het klooster ingaan, moeten het zonder al die feestelijkheden doen….

'487105' door twalia '487105' door twalia

BirmaBagan

BirmaBagan

Misty bagan

twalia

Bagan is een van de voormalige hoofdsteden van Myanmar. Het staat bekend om de enorme hoeveelheid boeddhistische tempels, ruïnes en stoepa's die hier te vinden zijn. Velen zijn redelijk goed bewaard gebleven. Dit komt mogelijk omdat de stad al verlaten was voordat de Mongolen voet in de stad zetten. De mooiste momenten in Bagan kun je beleven bij zonsopkomst. De mistflarden hangen nog tussen de tempels. En de opkomende zon doet de gouden stoepa oplichten.

'484874' door Esthers '484874' door Esthers

BirmaBagan

BirmaBagan

Jonge monnik

Esthers

Tegenwoordig kan je Bagan en omgeving verkennen met de E-bike, dat houdt hier in een kleine elektrische scooter waarmee je sneller dan op de fiets het gebied rond kunt trekken. Helemaal super! En tijdens onze tocht kwamen we deze monnik tegen bij z'n klooster in het dorpje Myinkaba dat tussen Oud Bagan en Nieuw Bagan in ligt.

'458099' door MiekeLejeunevdVen '458099' door MiekeLejeunevdVen

BirmaBagan

BirmaBagan

Irrawaddy rivier.

MiekeLejeunevdVen

s'Morgens vroeg in Bagan staan we boven op 'n heuvel het is nog stil en weinig mensen op straat. We hebben 'n prachtig uitzicht op de rivier met zijn goudgele zandbanken en het spiegelglad water.

'456857' door MiekeLejeunevdVen '456857' door MiekeLejeunevdVen

BirmaBagan

BirmaBagan

Ossenwagen.

MiekeLejeunevdVen

s'Morgens vroeg onderweg naar de overdekte markt in Bagan ,zag ik in een zijstraat dit mooie plaatje. Jonge monniken op zoek naar hun ontbijt, een oud vervoermiddel de ossenkar en 'n jonge vrouw op de fiets.

'169529' door vlinder '169529' door vlinder

BirmaBagan

BirmaBagan

Bagan sunrise

vlinder

's Ochtends rond 06.00 uur fietsen we tussen de tempels van Bagan. Niemand te bekennen en geen geluid te horen, behalve het ruisen van de wind en wat kwetterende vogels. Langzaam kleurt de lucht rood en oranje door de opkomende zon. Het geeft bijna een magisch gevoel deze plek....

'298109' door janhermens '298109' door janhermens

BirmaBagan

BirmaBagan

Traditionele Birmese.

janhermens

Cheroots zijn traditionele Birmese sigaren die zowel door mannen maar vooral door vrouwen gerookt worden. Ze worden in kleine werkplaatsen met de hand gemaakt. De sigaren met de lekkerste smaak komen uit de omgeving van Kalaw en rond het Inle-meer. De typische Myanmar-sigaren bevatten kokos, banaan, steranijs, anijsolie, tabak en tamarinde en worden omwikkeld door een groen blad. De smaak is niet verkeerd, maar niet te vergelijken met bijvoorbeeld Cubaanse sigaren want die zijn veel zwaarder. Vooral op het platteland worden sigaren nog thuis gemaakt en hebben dan vaak een behoorlijk formaat.

'460777' door JaccoenLaurie '460777' door JaccoenLaurie

BirmaBagan

BirmaBagan

Star Trek

JaccoenLaurie

Star Trek, een film over een ontdekkingstocht in de ruimte. Misschien niet helemaal hetzelfde idee van een trek, maar toch is de term ‘Star Trek’ ook zeker van toepassing op deze foto. Omdat deze gigantisch zware aardbol zo langzaam beweegt, zijn de schitterende sporen of paden die de sterren maken normaal niet te zien. Met een heel lange sluitertijd wordt het prachtige patroon toch zichtbaar! Deze foto is genomen in Bagan, vanaf een relatief onbekende tempel naast de Gawdapalin pagode. De Gawdawpalin pagode is een van de grotere tempels en wordt ’s avonds als het donker is mooi verlicht. Een aantal uur bivakkeren op de hogere verdiepingen van de tempel ernaast leverde ons deze foto op.

'250801' door gorke '250801' door gorke

BirmaBagan

BirmaBagan

Sunset

gorke

Bezoek Bagan tijdens zonsopgang of zonsondergang wanneer een bezoek aan de vallei werkelijk een magische beleving wordt. Dit is zo mooi dat vergeet je nooit meer.

'491450' door chateau '491450' door chateau

BirmaBagan

BirmaBagan

Sunrise Bagan

chateau

Van onze hotelbaas hadden we de locatie doorgekregen van een pagode waar we de zonsopgang goed zouden kunnen bekijken. 's Morgens om vijf uur in het pikkedonker (gelukkig hadden we een zaklantaarn bij ons) met de fiets op weg naar deze tempel. Het was een mooi gezicht om de mist en de rook van alle vuurtjes langzaam op te zien trekken tussen al die tempels.

'457036' door JaccoenLaurie '457036' door JaccoenLaurie

BirmaBagan

BirmaBagan

Ananda by Night

JaccoenLaurie

De Ananda tempel in Bagan, één van de meest populaire tempels, is sowieso mooi. Maar wij vonden hem 's nachts wanneer hij verlicht is nog veel mooier!

'383112' door enroute2 '383112' door enroute2

BirmaBagan

BirmaBagan

Geen woorden voor

enroute2

Aan de oever van de Ayeyarwaddy rivier, op ongeveer 130 kilometer ten zuidwesten van Mandalay, ligt Bagan, een vlakte die over 40 vierkante kilometer bebouwd is met meer dan 2000 prachtige, zeer oude boeddhistische tempels en stoepa’s. Deze plaats toont je werkelijk het mooiste van bewaard historisch erfgoed in Birma. Bagan is een vrij droog gebied, je vindt er cactusplanten tussen de tempels en rotsen, er rijden nog authentieke ossenwagens en midden tussen de vele monumenten gaat het leven in dorpen gewoon zijn gang. Deze foto is tegen zonsondergang gemaakt vanaf een van de grotere stoepa’s die je kunt beklimmen om een mooi overzicht over dit gebied te hebben. Er hangt veel stof in de lucht als gevolg van – schrik niet – de vele vele toeristen die fietsend tot en met bussen hun weg hebben gevonden naar de uitkijkpunten. Als je daar bent, zijn woorden overbodig en kun je dit spectakel alleen maar op je in laten werken.

'455492' door JaccoenLaurie '455492' door JaccoenLaurie

BirmaBagan

BirmaBagan

Tempels en...zonnestr

JaccoenLaurie

Twee kleine pagodes onder het prachtige door de wolken gebroken zonlicht. In de verte zie je de toppen van andere tempels boven de bomen uitsteken. We waren bovenop een tempel geklommen voor onze eerste zonsondergang in het prachtige Bagan.

'456962' door neretslok '456962' door neretslok

BirmaBagan

BirmaBagan

Eerste rang

neretslok

Als je op tijd een pagode of tempelterras beklimt, zit je eerste rang voor de zonsondergang boven Bagan. En wie nu nog niet overtuigd is dat dit een wel hele mooie plek is, tja, die moet dan zelf maar gaan!

'489230' door reysigers '489230' door reysigers

BirmaBagan

BirmaBagan

Uitzicht van boven op

reysigers

Je moet er wat voor over hebben en vroeg uit je bed komen om dit te kunnen, mogen zien. Vanaf een van de tempels van Bagan kan je dit aanschouwen.

'486219' door chateau '486219' door chateau

BirmaBagan

BirmaBagan

Ballonnen boven Bagan

chateau

Tijdens onze reis door Birma hebben we een ballonvaart boven Bagan gemaakt. Thuis hadden we die tevoren al geboekt. Een dag voordat we de lucht in zouden gaan zagen we de ballonnen van Balloons over Bagan al voorbijkomen. Een mooie opwarmer voor de dag erna!! In totaal gaan er 19 ballonnen de lucht in, waarvan er hier elf te zien zijn.

'552279' door dorie '552279' door dorie

BirmaBagan

BirmaBagan

Stoffig

dorie

Tijdens onze fietstocht door Bagan, hebben we genoten van alles wat we tegen kwamen, de Birmezen en de mooie pagodes. Ook kwamen we een aantal huifkarren tegen, op weg naar het festival. Ondanks de stof, toch een lieve lach voor de foto!

'424895' door quagga '424895' door quagga

BirmaBagan

BirmaBagan

Bijna

quagga

De zon gaat bijna onder maar het uitzicht over de tempels van Old Bagan is nu al adembenemend. Ik heb nog nooit zo'n mooie zonsondergang meegemaakt. En dan met dit uitzicht. Alleen al daarvoor zou je naar Birma moeten gaan.