West Mongolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

'Eagle Hunter'

West Mongolie,
Mongolië


Elk derde weekend in september wordt in de omgeving van het dorp Sagai in het uiterste westen van Mongolië het ‘Altai Kazach Eagle Festival’ gehouden. Het is een kleinschalig evenement dat wordt georganiseerd door het Kazachse nomadenvolk zelf. De charme zit ‘m vooral in de provisorische wijze waarop een en ander is georganiseerd. Zo kun je als een van de weinige bezoekers vrij rondlopen tussen alle deelnemers. Het is een waar spektakel waarbij de deelnemende ‘eagle hunters’ allerlei proeven van bekwaamheid moeten afleggen.

Er is nog een adelaarsfestival in de omgeving: het ‘Golden Eagle Festival’ in Ulgii, dat twee weken later wordt georganiseerd. Dit festival is veel grootschaliger, maar daardoor ook commerciëler van opzet. Alles is er strak geregeld. Er komen jaarlijks relatief veel (buitenlandse) bezoekers op af.

De adelaar op de foto heeft een huif op zijn kop. Dit kapje dient ervoor om stress bij de vogel te vermijden. Als de adelaar op jacht moet naar bijvoorbeeld een konijn, dan gaat de huif eraf