Khongoryn Els

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Overnachten bij een lokale familie

Khongoryn Els,
Mongolië


De eerste nacht dat we in een ger slapen is bij de familie Jagga. De familie heeft 5 gers met uitzicht op de Kohongoryn Els (zingende zandduinen). Één ger is voor de familie zelf, hier wordt gekookt en geslapen met 4 personen. De overige tenten zijn voor visite. Familie uit de stad, maar ook toeristen en reizigers.

Rondom in de ger staan 4 houten bedden, zonder matrassen maar met een dik deken als ondergrond om op te slapen. Vrij hard dus.... Ook zijn er weinig tot geen voorzieningen: het toilet is buiten (gat in de grond), douch is er niet (hooguit een grote watertank waar je een emmertje uit kan halen om je even op te frissen), maar ook stoelen en tafels zijn er niet (je zit of op de grond of op de kleine krukjes die we bij hebben in de auto).

Het gebrek aan luxe, of eigenlijk het gebrek aan enig comfort, deert om eerlijk te zijn niet. De ervaring om zo bij de mensen thuis gastvrij ontvangen te worden en een kijkje te krijgen in hun manier van leven maakt alle ongemakken meer dan dragelijk.

Een tip als je bij een familie mag slapen: Neem een kleine attentie mee. Wij hadden Nederlandse ansichtkaarten bij met een handgeschreven bedankje in het Mongools en een tulp van zijde. Mevrouw Jagga was er heel blij mee en de tulp kreeg een ere plaatsje in haar ger. Ze had nog nooit eerder bloemen gekregen...