Sabah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoe verwijder ik de bloedzuiger "Tiger Leech"?

Sabah,
Maleisië


In de tropische regenwouden van Sabah zitten veel bloedzuigers. De bloedzuigers waar wij met name last van hebben gehad zijn de bloedzuigers "Tigers Leech". Dit zijn kleine wormachtige wezens van zo’n 1-2 cm lang en een paar millimeter dik. Zij leven onder of boven op een blad van een plant vlakbij, of op de grond en zoeken hitte. Als ze hitte spotten dan zuigen ze zich vast aan de bron en gaan dan op zoek naar een stuk huid om in te bijten. Als de Tiger Leech bijt, voel je echter niks.
Vele info of tips beschrijven hoe je bloedzuigers (ligt eraan welke soort) weghaalt dmv een mes of limoensap of een vuurtje etc. Bij deze bloedzuiger is dat echter helemaal niet nodig. Gewoon eruit trekken en weggooien. Wil je hem niet aanraken, vraag dan aan een gids of die het voor je wil doen of pak een blaadje... Niet met blote vinger pakken want voor je weet zit deze weer vast aan je vinger, ze zijn supersnel. Ook dmv een takje zijn ze simpel af te vegen, heb ik ook een paar keer gedaan.
Draag ook speciale bloedzuigersokken, zodat de bloedzuigers niet op je voeten kunnen kruipen (Fred kreeg een paar bloedzuigers in zijn schoenen).
Wij hebben deze in Danum Valley gekocht, kostte maar 5 euro en is dus vele malen goedkoper dan in Nederland.
Ze bewegen heel erg snel, kruipen overal in en tussen. Controleer je gehele lichaam, ook op onwaarschijnlijke plaatsen, want ik ontdekte tijdens een douche een bloedzuiger onder mijn oksel. Ook proberen ze dwars door de naad van de kleding heen te gaan, mij een keer overgekomen, gelukkig op tijd ontdekt en verwijdert.
Als je er eentje op je lichaam verwijdert, welke nog dun is, bloedt het maar paar heel even. Als de bloedzuiger goed dik en groot is (tot wel 2x zo dik en lang), zit deze al een tijd op je lichaam, na verwijdering blijft het bloeden wat langere tijd doorgaan omdat ze een antistollingsmiddel inspuiten. Het kan ongeveer tussen 1 of 2 uur duren, voordat het eindelijk stopt met bloeden. Dus zorg dat je juiste pleisters of gaas in je rugzak hebt, anders zitten je kleren onder het bloed.
Ontsmetten is niet nodig, wel voel je heel even wat druk of jeuk na het verwijderen, krab dan niet, dit verstoort het genezingsproces.