Sabah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum Sabah

Sabah,
Maleisië


Sabah, gelegen op Maleisisch Borneo is de tweede grootste deelstaat van Maleisië.
De havenstad Sandakan is de hoofdstad in het noordoosten van Sabah. Vanuit hier kun jehet Sepilok Orang Oetan reservaat bezoeken, het oudste en grootste orang-oetanreservaat ter wereld.
Het opvangcentrum is opgericht in 1964 met als doel wees geworden, gewonde of ontheemde oerang-oetans in het wild terug te plaatsen. Het terrein waar het opvangcentrum ligt is onderdeel van de 4.300 hectare groot Kabili-Sepilok Forest Reserve. Het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre valt onder beheer van het ministerie van de Wildlife Department of Sabah.
Er lopen zo'n 75 semi-wilde orang-oetans vrij in het reservaat rond.
Eens kwamen ze in heel Zuidoost-Azië voor, maar nu overleeft deze soort aap slechts in kleine groepen op de eilanden Borneo en Sumatra. De orang-oetan is het grootste in bomen levende zoogdier. Nog maar tien jaar geleden werd hun aantal geschat op 27.000, vandaag zou het lager dan 15.000 kunnen zijn. Indonesië en Maleisië stonden eens vol met bossen maar 40 jaar geleden werd het bos een waardevol handelsartikel daar er tin gevonden was en het land perfect was voor landbouw en overmatige akkerbouw waardoor de natuurlijke leefomgeving van de orang-oetan snel verdween.Deze foto maakte ik tijdens een voedertijd, twee keer per dag om 10.00 en 15.00 komen de orang-oetans naar de voederplekken toe waar ze bananen en ander eten krijgen.In Sepilok zijn de orang-oetans in groepen verdeeld. De meest zelfstandigen worden na een bepaalde tijd in het wild teruggeplaatst.