Libanon foto's & tips

'361387' door Danny-Hartogs '361387' door Danny-Hartogs

LibanonBeiroet

LibanonBeiroet

Mohammad al Amin...Mo

Danny-Hartogs

Een nieuwe moskee gebouwd door Rafik Hariri en voltooid in 2007. Helaas heeft de premier de voltooiing mee kunnen maken omdat er in 2005 een aanslag op zijn leven plaatsvond. In het witte gebouw voor de moskee ligt Hariri opgebaard. De kranen staan symbool voor de letterlijke wederopbouw na de recente oorlog met Israel

'432416' door ronnevinkx '432416' door ronnevinkx

LibanonBeiroet

LibanonBeiroet

Beiroet

ronnevinkx

Beiroet, een fantastische stad vol met open, warme en tolerante mensen. In het kader van een concert van de Red Hot Chili Peppers maakte ik een weektrip naar deze plaats, waarbij het 's avonds rondstruinen nabij de Corniche boulevard een terugkerende bezigheid was.

'432609' door pensionado '432609' door pensionado

LibanonNoord Libanon

LibanonNoord Libanon

Groot, groter, groots

pensionado

Het leek wel of de Romeinen in de Oudheid steeds maar groter wilden bouwen. Eigenlijk niets nieuws als je kijkt wat er op het gebied van wolkenkrabbers heden ten dage gebeurt. Maar toch heb je tempels en tempels... Nergens maakte een bijna 19 eeuwen jaar oud bouwwerk zo'n indruk als de gaaf bewaard gebleven Bacchus Tempel van Baalbek in Libanon. De megalomane proporties blijken wel uit dit beeld van een stoer Libanees jongetje dat op een sokkel van een van de gigantische zuilen zit.

'232858' door Fransvdg '232858' door Fransvdg

LibanonNoord Libanon

LibanonNoord Libanon

Verkiezingsstrijd

Fransvdg

Overal in Nederland staan de borden om verkiezingsposters voor de komende verkiezingen op te plakken. In Libanon doen ze dat iets anders. Deze foto maakte ik in de zomer van het jaar 2000 in Tripoli. Ik snapte daarna heel goed dat Libanon een moeilijk land is om in vrede te regeren......burenruzies lijken me ook gemakkelijk te veroorzaken hier. (Dit is een gescande dia)

'213564' door KJongenburger '213564' door KJongenburger

LibanonBeiroet

LibanonBeiroet

Een stil moment

KJongenburger

Op de grens tussen het Moslim gedeelte en het Christelijke gedeelte van Beiroet staat deze kerk. Als je binnen bent lijkt het of er een soort eeuwige vrede heerst terwijl de stad al eeuwen wordt verscheurd door strijd.

'331385' door pensionado '331385' door pensionado

LibanonOost Libanon

LibanonOost Libanon

Tempel van Bacchus

pensionado

Er zijn in de antieke wereld vele min of meer bewaard gebleven tempels, maar niets valt te vergelijken met die van Baalbek in Libanon. De foto toont niet de grootste, maar wel de best bewaard gebleven tempel die gewijd was aan Bacchus, de god van de wijn. Hij werd in het jaar 150 AD voltooid, was 66 m lang, 35 m breed en 31 m hoog. Vele van de 19 m hoge zuilen staan nog overeind. Het is een overweldigend complex waarbij je als mens in het niets verzinkt! Let op de kleine figuurtjes onderaan het platform van de tempel.

'282561' door pensionado '282561' door pensionado

LibanonNoord Libanon

LibanonNoord Libanon

Het beroemdste portaa

pensionado

Het meest beroemde portaal uit de Ouheid is ongetwijfeld dat van de immense Bacchustempel in Baalbek. Deze weelderig versierde tempel is bijzonder goed bewaard gebleven. In de lijst van het 15 m hoge portaal zijn druiven, wijnbladeren en andere met de god Bacchus geassocieerde motieven te zien. De sluitsteen die al op afbeeldingen uit 1830 omlaag dreigde te vallen, is nu versterkt. Het portaal geeft toegang tot de cella met prachtig versierde halfzuilen en twee rijen nissen.

'160565' door leonvanmaenen '160565' door leonvanmaenen

LibanonNoord Libanon

LibanonNoord Libanon

Tempel van Jupiter in

leonvanmaenen

Dit tempelcomplex is gebouwd in de Hellenistische periode in de stad Baalbek. In deze stad bevindt zich het bolwerk van de Hezbollah.

'345110' door pensionado '345110' door pensionado

LibanonNoord Libanon

LibanonNoord Libanon

De Grootste Tempel

pensionado

Wij hebben een passie voor oude steden en verdwenen beschavingen. Daarom zijn we vanuit Syrië ook een dag naar Libanon gereisd om de beroemde tempels van Baalbek te zien. Daar staan o.a. de resten van de grootste tempel van de Oudheid: de Jupitertempel. Deze rust hoog op een kunstmatig terras waarvan sommige stenen onwaarschijnlijke afmetingen hebben en elk meer dan 1000 ton wegen. Van de eens zo schitterende tempel staan nog maar 6 zuilen overeind. Toch is de indruk verpletterend: elke zuil is 20 m hoog met een diameter van 2,5 m. Op die zuilen rust een rijk versierde architraaf die nog eens bijna 5 m hoog is en waarvan elk onderdeel 60 ton weegt! Oorspronkelijk had de Jupitertempel 54 zuilen. De aanblik moet voor de volkeren van het Romeinse rijk helemaal overweldigend zijn geweest. Let op de mensen die naast de sokkel staan.

'366512' door justinschaufeli '366512' door justinschaufeli

LibanonOost Libanon

LibanonOost Libanon

Boer Libanon

justinschaufeli

vlakbij Baalbek in oost Libanon kwam ik deze boer met zijn geiten tegen. Een door oorlog verscheurd land, maar zeker de moeite waard om eens te bezoeken

'142863' door Joanna '142863' door Joanna

LibanonBeiroet omgeving

LibanonBeiroet omgeving

Winter wonder land

Joanna

winter wonder land in Faraya Mzaar, een skigebied niet ver van Beirut.

'165637' door herman m '165637' door herman m

LibanonBeiroet omgeving

LibanonBeiroet omgeving

Erker

herman m

Erker behorend bij de serail van Youssef Chebab in Deir Al-Qamar. Dit plaatsje ligt in het Chouf-gebergte, waar de Druzen wonen. De Druzen speelden een zeer belangrijke rol in de Libanese burgeroorlog (1975-1990). Zij organiseerden een militie onder het leiderschap van Walid Jumblatt, voornamelijk als antwoord op de agressie die werd uitgeoefend door andere groeperingen.

'143582' door esthervanderham '143582' door esthervanderham

LibanonBeiroet

LibanonBeiroet

Kerststal

esthervanderham

kerststal in midden Beirut; niet echt een logische plek

'357446' door chdumarchiesarvaas '357446' door chdumarchiesarvaas

LibanonBeiroet omgeving

LibanonBeiroet omgeving

Archeologische...opgr

chdumarchiesarvaas

Niet ver van Beiroet (de hoofdstad van Libanon) ligt Baalbek. Hier vind je schitterende opgravingen uit de Romeinse tijd. Echt zeer de moeite waard om dit te bezoeken!

'295522' door herman m '295522' door herman m

LibanonOost Libanon

LibanonOost Libanon

Anjar

herman m

Deze foto is genomen in Anjar met op de achtergrond het met sneeuwflarden bedekte gebergte van de Anti-Libanon op de grens met Syrië en als hoogste berg Hermon (Dschabal ash-Shaich) van 2814 m hoogte. Anjar ligt nabij de Bekavallei in Libanon. De stad werd rond 700 gesticht door de Omajjaden kalief Walid I. Anjar was een handelsstad, een rustplaats voor de karavanen die de verbinding tussen hoofdstad Damascus en de Middellandse Zee onderhielden. De stad had een rechthoekig grondplan van 385 bij 350 meter. Het stratenpatroon was volledig symmetrisch georganiseerd. Door twee elkaar in het centrum loodrecht kruisende straten - met tetrapylon - werden vier wijken afgebakend. Dit stadsplan is duidelijk beïnvloed door de Romeinse en Byzantijnse steden. Nadat de Omajjaden in 750 verslagen waren door de Abbasiden, kwam de stad snel in verval. De gebouwen dateren daarom vrijwel allemaal uit één periode en dat maakt de site zo bijzonder. Gedurende de Libanese burgeroorlog en vele jaren daarna, tot eind april 2005, was Anjar het hoofdkwartier van het Syrische leger in Libanon. In december 2005 werden vlakbij Anjar massagraven ontdekt waarin Libanese militieleden en ook vrouwen en kinderen waren begraven. In 1984 werd Anjar door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

'160563' door leonvanmaenen '160563' door leonvanmaenen

LibanonBeiroet

LibanonBeiroet

Franse invloed

leonvanmaenen

Een willekeurige straat in Beirut. Deze stad werd ooit het Parijs van het Midden-Oosten genoemd. Hier gaat de Franse architectuur gepaard met de Arabische. Opname van de Place de l'Etoile (klokketoren) met daarachter de Blauwe Moskee. In de verte hangt nog de Libanese vlag.

'251319' door herman m '251319' door herman m

LibanonOost Libanon

LibanonOost Libanon

Bacchus

herman m

De tempel van Bacchus in de klassieke stad Baälbek is ongeveer 2000 jaar oud en nog zeer goed intact. Baälbek werd oorspronkelijk gebouwd door de Feniciërs en stond in de hellenistische periode bekend als Heliopolis. De god Baäl was - net als Helios - de god van de zon. De bloeiperiode van Baälbek begon in het jaar 15 v.Chr. toen de stad een Romeinse provinciehoofdstad werd onder de princeps Augustus. Baälbek was tijdens de Romeinse periode een belangrijk religieus centrum. De tempel gewijd aan Jupiter trok vele duizenden bezoekers. Naast een tempel voor Bacchus werden ter plekke ook een Jupiter- en een Venustempel gebouwd.

'145550' door herman m '145550' door herman m

LibanonNoord Libanon

LibanonNoord Libanon

De ceders van Libanon

herman m

(Svp volledig openen)Boven de Qadishavallei, in het noorden van Libanon, bevindt zich een schitterend bergachtig landschap. Ook het Bos van de ceders van God (Arz ar Rab) dat uit ongeveer 300 ceders bestaat, ligt in deze contreien. Libanon was vroeger begroeid met ceders en een ceder is nog steeds terug te zien in de nationale vlag van Libanon. De honderden jaren oude bomen vormen daarmee een monument voor de vele gekapte bomen. Nog net aan de rechterkant van de foto is een exemplaar van een ceder te zien.

'144163' door Joanna '144163' door Joanna

LibanonNoord Libanon

LibanonNoord Libanon

Zoek de vrouw

Joanna

Romeinse zuilen in Baalbek, in de Bekaa vallei. Baalbek was tijdens de Romeinse periode een belangrijk religieus centrum. Zie hier hoe geweldig groot deze zuilen zijn, de aanwezigheid van een vrouw op deze foto geeft dit goed aan.

'53394' door herman m '53394' door herman m

LibanonBeiroet

LibanonBeiroet

Toiletpotten in...Bei

herman m

Deze uitstalling van toiletpotten is een kunstuiting van Nada Sehnaoui, een 48-jarige Libanese kunstenares wonende in Beiroet. De uitstalling staat symbool voor de toiletruimte als (relatief) veilige schuilplaats gedurende beschietingen tijdens de Libanese burgeroorlog. Wij hebben nog net het staartje van de tentoonstelling kunnen meemaken. Na 28 april 2008 werden de toiletpotten weggehaald.

'151833' door leonvanmaenen '151833' door leonvanmaenen

LibanonNoord Libanon

LibanonNoord Libanon

Verse groenten in...T

leonvanmaenen

In een zijsteeg van de souk in Tripoli is een marktkoopman zijn groenten aan het uitstallen. De marktkooplui op deze souk nodigen je graag uit voor een kopje thee. Tripoli is in tegenstelling tot Beirut nog een echte, traditionele Arabische stad.

'231175' door herman m '231175' door herman m

LibanonOost Libanon

LibanonOost Libanon

Laban

herman m

De Libanon is een gebergte in het midden van de staat Libanon en in het zuidwesten van Syrië. Daarvan heet het meest centrale deel het Choufgebergte. De strekking is noord-zuid en heeft een totale lengte van 240 km, over de hele lengte van het land en loopt daarmee parallel aan de kustlijn van de Middellandse Zee. Van de totale lengte bevindt zich ongeveer 160 km in Libanon en zo'n 80 km in Syrië. Aan de westkant van het gebergte bevindt zich een kustvlakte. Aan de oostkant van het gebergte bevindt zich de Bekavallei. De hoogste berg, de Qurnat as Sawd?’, bevindt zich op 3088 meter boven zeeniveau. De hoge, met sneeuw bedekte pieken hebben Libanon in het verleden waarschijnlijk haar naam gegeven. "Laban" is Aramees voor "wit". In het gebergte valt veel neerslag, wat zorgt dat in Libanon voldoende water is voor diverse landbouw-activiteiten. In de loop der geschiedenis vluchtten veel christenen, maar ook de sjiitische Druzen, naar het gebergte. Hier waren ze relatief veilig voor vervolging. In het gebergte bevinden zich verscheidene kloosters. Ook het werelderfgoed de Qadisha-vallei en het Bos van de ceders van God is in het gebergte gelegen.

'115832' door herman m '115832' door herman m

LibanonSidon

LibanonSidon

Zeekasteel

herman m

Heden ten dage zijn nog steeds de ruïnes te bezichtigen van de kerk van “het kasteel bij de zee”. Dit was een fortificatie dat door de Kruisridders van St. John in 1228 werd opgericht. Een andere naam is Zeekasteel en de Arabieren noemen het Qalaat el-Bahr. Het kasteel ligt op een eilandje en is door middel van een brug met het vaste land verbonden. Opvallend zijn de zuiltrommels die gebruikt werden om de muren te versterken. Van de twee torens is de westtoren er het beste aan toe. In de andere toren, de oosttoren, liggen de fundamenten van 2 wateropslagplaatsen. Dit kasteel is de toegang tot de haven. Deze ligt tegenwoordig op dezelfde plaats als waar de Feniciërs hem hebben aangelegd en welke in de 17e eeuw werd gedempt.

'153234' door Joanna '153234' door Joanna

LibanonOost Libanon

LibanonOost Libanon

Zuilen in Baalbek

Joanna

Romeinse zuilen in Baalbek, in de Bekaa vallei. Baalbek was tijdens de Romeinse periode een belangrijk religieus centrum. Ze zijn echt gigantisch groot, hier niet goed op te zien, wel op mijn andere foto van een tijd terug.