Beiroet

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beit Beirut

Beiroet,
Libanon


Libanon, een land dat nog steeds veel wordt gemeden door de heftige geschiedenis en huidige dreiging. Maar tegelijkertijd een land waar je zo gastvrij wordt ontvangen, en waar je je geen seconde onveilig voelt (ja, behalve in het verkeer dan).

Toen wij vorig jaar Libanon bezochten, had ik geen vermoeden wat ons te wachten stond. Het bleek een van mijn favoriete landen te worden! Helaas heeft Libanon een heftige geschiedenis, en is het er nog steeds af en toe onrustig. Maar doe jezelf een plezier: reis een tijdje door dit prachtige land!

In Beirut bezocht ik Beit Beriut, een museum gevestigd in het Barakat gebouw. Dit gebouw werd tijdens de oorlog volledig verwoest, maar is in de verwoeste (maar veilige) staat in gebruik genomen als museum. Er is geen vaste tentoonstelling, maar roulerende exposities van lokale kunstenaars waarin zij hun visie geven op de geschiedenis van Beirut en dan met name gefocust op de oorlog.

Super indrukwekkend en informatief. Deze jonge kunstenares had tegels gebakken met daarin een Arabische letter, corresponderend aan de beginletter van een emotie of gevoel. Deze tegels lagen niet vast, maar konden worden verplaatst omdat eenieder zijn gevoel anders eruit ziet. Zo lagen er willekeurig door het hele gebouw stapeltjes met deze tegels. Door de locatie wordt de heftige geschiedenis opeens heel tastbaar, maar zie je ook hoe veerkrachtig de mens is. Beit Beirut is een goede plek om je reis door Libanon te beginnen!