Vientiane

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pha That Luang

Vientiane,
Laos


Pha That Luang is een 45 meter hoge Boeddhistische stupa en het belangrijkste nationale monument van Laos. Het is verwerkt in het wapen van Laos en staat afgebeeld op de bankbiljetten van het land.

Gebouwd in in de 16e eeuw in opdracht van Koning Sai Setththirat I, gebouwd in piramide vorm en omgeven door 30 kleine stupas en bedekt met 500 kilo bladgoud.

De Pha That Luang stupa is gebouwd op 3 niveaus, die de opkomst van de Aarde naar de hemel symboliseren. Het eerste niveau is de onderwereld, het tweede niveau 30 perfecties van het boeddhisme en het derde en laatste niveau, de voorspelling voor het Koninkrijk der hemelen. Elk niveau is smaller dan het vorige niveau, bijvoorbeeld het eerste niveau is 69 meter breed, het tweede niveau 47 meter en het laatste niveau slechts 29 meter.

In 1827 werd het grootste deel van de stad Vientiane vernietigd en geplunderd door Siamese invallers. De stupa werd zwaar beschadigd en uiteindelijk verlaten. In 1930 werd het door de Fransen herbouwd naar zijn oorspronkelijk ontwerp.