Kuwait City

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koeweit-torens, landmark van Koeweit-stad

Kuwait City,
Koeweit


De Koeweit-torens, bestaande uit drie slanke torens in Koeweit-Stad, bevinden zich aan de boulevard langs de Perzische Golf. De Koeweit-torens werden officieel ingehuldigd in maart 1979 en worden beschouwd als een mijlpaal en symbool van het moderne Koeweit.
De hoofdtoren is 187 meter hoog en heeft twee bollen. De onderste bol bevat zowel een watertank van 4.500 kubieke meter als een restaurant, een café, een lounge en een ontvangsthal. De bovenste bol, die tot 123 meter boven zeeniveau stijgt en elke 30 minuten een volledige omwenteling maakt, bevat een café. De tweede toren is 147 meter hoog en dient uitsluitend als watertoren . De derde toren bevat uitsluitend technische apparatuur, o.a. voor het aanlichten van beide hogere torens.
De Koeweit-torens zijn ontworpen door de Deense architect Malene Bjørn als onderdeel van een waterdistributieproject van het Zweedse ingenieursbureau VBB ( in 1997 omgedoopt tot Sweco). De betonnen torens werden gebouwd in de periode 1971 tot 1976 en de hoofdtoren werd op 1 maart 1979 voor het publiek geopend.
Ongeveer 41.000 geëmailleerde stalen schijven bedekken de drie bollen in acht tinten blauw, groen en grijs en herinneren aan de betegelde koepels van historische moskeeën . De schijven zijn gerangschikt in spiraalvormige patronen rond de bollen. Volgens de architect verwijst de Koeweit-torengroep naar idealen van menselijkheid en technologie, gesymboliseerd door de wereldbol en de raket (informatie ontleend aan Wikipedia).