Seven Bulls

'490289' door Graaf '490289' door Graaf

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Voorbij Jeti Oguz

Graaf

Als je voorbij de Jeti Oguz (zeven ossen, de rode rotsen die ik van de week geplaatst heb met de bijbehorende legende) nog verder de vallei in gaat, kom je in een prachtig authentiek berglandschap, waar de mensen de zomermaanden in een yurt met het vee doorbrengen.

'496747' door Lyske1980 '496747' door Lyske1980

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Jeti-Ögöz

Lyske1980

De bekende 'Seven Bulls' (Jeti-Ögöz) zijn een prachtige rotsformatie, maar de rotsen die zichtbaar zijn vanaf de heuvel aan de andere kant van de weg - op deze foto - vond ik nóg mooier.

'489441' door Graaf '489441' door Graaf

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Zeven ossen

Graaf

De zeven ossen zijn prachtige rode rotsen in een vallei van het Tiensjangebergte, een aantal kilometers ten westen van Karakol. Hier is de legende over het ontstaan, gekregen van Aidai onze Kirgizische gids. Ooit waren hier twee heersers (khan’s). De ene ontvoerde de vrouw van de andere en ontketende een oorlog. Volgelingen vertelden de khan; dat als de andere khan zijn vrouw terug wilde, hij haar moest doden en haar lijk teruggeven. Voor deze gelegenheid werd een groot evenement georganiseerd in de bergen, waarbij 7 ossen gedood werden voor het voedsel. Nadat de zevende os gedood was, stak de khan het mes in het hart van de vrouw, haar bloed spoelde de 7 dode ossen weg en kleurde de bergen rood. Deze rode rotsen heten Jeti Oguz (zeven ossen) naar deze legende.

'563033' door sgtravel '563033' door sgtravel

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Ulak Tartysh

sgtravel

één van de nationale sporten van Kirgizstan is Ulak Tartysh, dat word gespeeld met paarden en een karkas van een geit. Op een groot veld word aan beide zijde een cirkel gemaakt van autobanden,deze dienen als doel. Als speelbal word het karkas van een geit gebruikt, waarvan het hoofd al is verwijderd. Bij de start van het spel word de geit op de grond gelegd en staan twee spelers van elk team tegenover elkaar, deze moeten vanaf het paard proberen de geit op te rapen. Als dit is gelukt komen de andere spelers ook in actie en word het een soort van rugby spel te paard, waarbij ze zo snel mogelijk moeten proberen om de geit in de cirkel van banden te gooien. Het veld heeft niet echt lijnen, dus als toeschouwer moet je regelmatig aan de kant springen om niet geraakt te worden door de paarden. Al met al is het vrij indrukwekkend, om een wedstrijd te aanschouwen

'548170' door Graaf '548170' door Graaf

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Per legertruck de...w

Graaf

We gaan met een oude legertruck (waar een aantal busstoelen in gezet zijn) de Altyn Arashan Vallei door, de bergen in naar hotsprings, zwavelhoudende bronnen op 3000 meter. We worden ontzettend heen en weer geschud in de truck, maar het uitzicht is erg mooi. Vlak voor de pas worden we uit de truck gezet om een half uurtje te lopen, helaas omhoog. Vlak voor het hoogste punt komt de truck terug om de mensen op te pikken, ik ben bijna boven en hij laat mij staan omdat hij daar niet meer kan stoppen, net bij het laatste stukje barst een enorme onweers-hagelbui los, en ik kom helemaal buiten adem in de truck. Gelukkig mogen we schuilen in een soort berghut. Een aantal mensen nemen een bad in de hotsprings, 2 kleine baden in een houten huisje, met een kleedkamer, het water is 38° en ruikt een beetje naar zwavel. Het blijft regenen, we lunchen hier en een aantal die-hards gaan wandelen. Wij wachten nog wel een uur of zo en zullen dan wel naar beneden lopen, als het tenminste niet te hard regent. De truck gaat om 4 uur naar beneden en zal dan de wandelaars oppikken. Maar het blijft regenen en af en toe onweer, dus blijven we binnen zitten. Na 3 uur komen ze allemaal weer binnendruppelen en een paar gaan nog even de hotsprings in. Om half 4 breekt eindelijk de zon door, even later gaan we terug, we moeten er nog 1 oppikken. De terugrit is nog zwaarder dan de heenrit omdat het nu erg nat is. Het is een spannende rit en pas na 1 ½ uur staat de laatste wandelaar langs de kant van de weg, tot grote opluchting van de gids. Hij is tot bijna het begin van de wildernis gekomen.

'554969' door Graaf '554969' door Graaf

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Gebroken Hart

Graaf

In de vallei van de Jeti Oguz (7 ossen) staat ook deze rots, tamelijk aan het begin. Zoals veel plekken in Kirgizië is hier ook een legende aan verbonden; Ooit was er een wrede khan, die toen hij een heel mooi meisje zag, besloot dat hij haar moest hebben. Het meisje uit een arme boerenfamilie was reeds verloofd met een jonge man. Toen ze van de plannen van de khan hoorden besloten ze de bergen in te vluchten om zich te verbergen. Maar de khan’s strijders vonden ze toch en vermoordden de jonge man. Ze namen het meisje gevangen, maar onderweg stierf ze aan een gebroken hart. Deze rode rots is naar deze legende over dit meisje genoemd.

'566614' door sgtravel '566614' door sgtravel

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Bruidspaar in Jety...

sgtravel

Tijdens mijn reis door Kirgizië verbleef ik ook een paar dagen in het Jety Oguz park, waar ik overnachtte in een yurt kamp. Niet ver van het kamp was een traditionele bruiloft bezig, waar ik ook een kijkje mocht nemen. Op de foto het bruidspaar samen met de ouders van de bruidegom, meer over deze ervaring is te lezen in een blog die ik laatst plaatste!!!

'566547' door Graaf '566547' door Graaf

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Zomer in de bergen

Graaf

Een stuk voorbij de Jeti Ogüz (7 ossen) prachtige rode rotsen met een legende, gaan we wandelen in de vallei. We treffen het niet met het weer, enorme regenbuien, maar tussen de buien door lopen we een stukje langs de rivier waar een aantal yurts staan en de paarden los rondlopen.

'846638' door sgtravel '846638' door sgtravel

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Zicht op de zeven...s

sgtravel

Bij de ingang van het Jety Oguz park, vind je deze bijzondere rotsen. Volgens de legende waren dit 7 stieren welke verdwaalde in een sneeuwstorm. Toen de herder ze had gevonden, lagen ze vastgevroren tegen elkaar aan. Deze positie is tot op dag dag van vandaag, niet veranderd. Het Jety Oguz park zelf is schitterend met naaldbossen, snelstromende rivieren en uitgestrekte grasvlaktes. Je kunt hier overnachten in een Yurt, welke geboekt kan worden via CBT. Zij kunnen ook het transport voor je regelen.

'1114669' door wisseschout '1114669' door wisseschout

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Bezoek de zeven...sti

wisseschout

In de vallei van Jeti-ögüs liggen rood geërodeerde rotsen. Het is een beschermde vallei en op de foto zijn de zeven stierenkoppen te zien die hun naam danken aan een legende. Het is een prachtige vallei waar je door de bergen kunt wandelen en kamperen langs de rivier of in een van de resorts kunt overnachten. Wij kamen alleen Kirgiezen zelf tegen dus veel toerisme zal hier nog niet komen.

'1103518' door Graaf '1103518' door Graaf

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Gevangen in vrijheid?

Graaf

Een stuk voorbij de Jeti Ogüz (= 7 ossen; prachtige rode rotsen met een mooie legende), gaan we wandelen in de vallei. We treffen het niet met het weer, enorme regenbuien, maar tussen de buien door lopen we een stukje langs de rivier waar een aantal yurts staan en de paarden los rondlopen. Aan de overzijde van de rivier ook een groepje paarden, maar die hebben allemaal vastgebonden poten, zodat ze niet te ver weglopen, of de rivier oversteken. Zo vrij zijn ze dan toch weer niet.