Oost Kazachstan Artikelen & Blogs

Reportage

Wintertip: op pad met de adelaarjagers van Kazachstan

Gepubliceerd: 02 jan 2016 0
De adelaar is het nationale symbool van Kazachstan, en nergens zijn ze meer bedreven in het trainen en jagen met de majestueuze roofvogels. Ga zelf op pad met de kampioenen.
In Centraal Azië wordt al duizend jaar met steenarenden gejaagd. Foto: Michael Dehaspe
In Centraal Azië wordt al duizend jaar met steenarenden gejaagd. Foto: Michael Dehaspe (© Columbus Travel 2015)


De adelaar is hét nationale symbool van Kazachstan, en het trainen van de roofvogels is een serieuze zaak. Zoals het gezegde wil: 'Er zijn drie dingen die een echte man nodig heeft: een snel paard, een jachthond en een steenarend.' In Centraal Azië wordt al duizend jaar met steenarenden gejaagd – een kunst waarbij niet alleen het resultaat telt, maar ook de gratie van de vogel, en het samenspel met de jachthond en de jager. Tijdens het Sovjetbewind werd de praktijk ontmoedigd, want zogenaamd een bezigheid van 'de elite', maar inmiddels is de traditie in Kazachstan nieuw leven ingeblazen. Nationale kampioenBayetbay, de nationale kampioen van Kazachstan, begon op zijn twaalfde met trainen. Hoewel het mogelijk is in één seizoen een adelaar af te richten, neemt het vele jaren om tot een echt feilloze verstandhouding te komen. Die relatie is er één voor het leven, dat bij een adelaar een jaar of twintig kan duren. Wat vooral opvalt is de tederheid waarmee Bayetbay zijn vogel hanteert. Het is warm buiten, eigenlijk te warm voor de adelaar, die nieuwe veren kreeg in aanloop naar de winter. Het machtige beest, sterk genoeg om hoefdieren en zelfs wolven te grazen te nemen, wordt na een korte demonstratie weer de schaduw van zijn verblijf gegund.Jachtseizoen voor adelaarsDe beste tijd voor wedstrijden en demonstraties is dan ook de winter, het jachtseizoen. Om meer te weten te komen, bezoek je het Berkutchi musuem in Nura, 160 kilometer van de stad Almaty. In dat dorp wonen maar liefst twintig jagers, die graag hun kunsten aan je vertonen.Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Dit nieuws mag je niet missen deze week

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws weg van de massa? Check dan de 3 primeurtjes die we voor je hebben verzameld. Pak even een koffie en een momentje voor jezelf zodat jij op je werk of thuis weer wat leuks te melden hebt!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws weg van de massa? Check dan de 3 primeurtjes die we voor je hebben verzameld. Pak even een kof...

Wildlife hoort niet in medicijnen!

Het water staat al aan de lippen van ernstig bedreigde diersoorten en daar komt nu nog een extra dreiging bij. Door de groei van de vraag en productie naar traditionele Chinese medicijnen lijkt wildlife definitief uitgeroeid te worden. En daarom moet er nu ingerepen worden! 

Het water staat al aan de lippen van ernstig bedreigde diersoorten en daar komt nu nog een extra dreiging bij. Door de groei van de vraag en productie...