Jerash

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezoek Ajloun

Jerash,
Jordanië


De meeste georganiseerde rondreizen in Jordanie (in groepsverband of individueel) hebben Ajloun niet in hun programma. Ook hier op de site kan ik Ajloun niet kiezen als regio of highlight.

Highlight is het niet in vergelijking met bijv Petra of Wadi Rum, het is echter zeker de moeite waard om deze stad en omgeving te bezoeken. Als je je reis zelf samenstelt en boekt, zoals wij, kan ik aanraden om Ajloun in je eigen reisprogramma op te nemen.

Wij verbleven 2 dagen in Jerash. De eerste dag bezochten we de overblijfselen van de oude Romeinse stad Gerasa (geweldig!).

De tweede dag reden we naar Ajloun, ong 1 uurtje rijden. In de ochtend deden we een self-guided wandeling van ongeveer 2 km door het Ajloun Forest Reserve.
Langere wandeling kunnen slechts in groepsverband en moet je vooraf reserveren, houd hier rekening mee.

In de middag bezoeken we het kasteel van Ajloun. Dit kasteel is een van de best bewaard gebleven Arabische kastelen die niet overmeesterd is door de kruisvaarders.

Wat feitjes:
Qalat'at al-Rabad (de Arabische naam van het kasteel) stamt uit 1185 en werd gebouwd door Izz ed-Din Ousama. Het kasteel fungeerde als uitvalbasis voor de Islamitische troepen die de regio de kruisvaarders verdedigden. Het is gebouwd op de 1250 meter hoge top van de berg Auf en biedt een fantastisch uitzicht op de Jordaanvallei.

Het kasteel is prachtig van binnen en heerlijk koel. Er zijn grote ruimtes met bogen en smalle kieren (ramen) waar het licht door naar binnen valt.