Jerash

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Doedelzakken in Jerash

Jerash,
Jordanië


Alweer heel wat jaren gelden bezochten we met Oud en Nieuw Jordanië. We hebben daar een prachtige tijd gehad en de jaarwisseling is daar wel een belevenis (zie mijn vroegere blog). http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/jordanie/amman/reisreporter/blogs/3940.html
Ik heb ook niet zoveel foto’s die de moeite waard zijn, digitale fotografie kwam net een beetje op. Deze foto nam ik in Jerash, in het prachtige noordelijke theater van de oude stad Gerasa.
Het theater heeft een geweldige akoestiek; als je op de tribunes van zit, kan je beneden een speld horen vallen en de doedelzakspelers hoor je zeker!
Het lijkt wat vreemd: doedelzakken in Jordanië, maar vermoedelijk is het instrument ca. 2000 v.Chr. ontstaan in India/ Pakistan en vervolgens door Alexander de Grote naar het westen gebracht. Doedelzakken kwamen ook al voor in het oude Egypte en Turkije en hebben zich in de Romeinse tijd over geheel Europa verspreid. In Schotland, Ierland, Spanje, Servië, Albanië en Bretagne zijn ze een onderdeel van de cultuur geworden.
Zoals je ziet was er 15 jaar geleden ook al toezicht door militairen, de reden weet ik niet meer, maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld.