Jerash

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Triomfboog

Jerash,
Jordanië


Jerash, ooit een stad die in de vergetelheid geraakt is en eeuwenlang bedolven lag onder een dikke laag woestijnzand. Voor archeologen een waar geluk. Het is immers niet door tand destijds aangetast omdat deze al lang was vergeten.

Het waren de Romeinen die deze plek na de verovering als een echte stad gingen ontwikkelen. Dit was in het jaar 64 na Christus. Maar men heeft ook nederzettingen ontdekt die terug gaan naar de brons- en ijzertijd.

Hier zie je de Triomfboog van Hadrianus. Deze statige boog met drie doorgangen vormt een schitterende ingang van de stad Jerash. Het statig monument wordt gekenmerkt door één grote boog in het midden en twee kleine bogen aan de zijkant. De twee nissen boven de twee kleine bogen bevatten van oorsprong een aantal beelden, die er helaas niet meer zijn.
De zuilen die de doorgangen omlijsten zijn rijkelijk versierd met de zogenaamde acanthusbladeren, die traditioneel tot de Romeinse decoratieve elementen behoren.

Het is een must om deze stad te bezoeken wanneer je in Jordanië bent. Vond het uiterst interessant om de sporen van de oude beschaving in de volle glorie te bezichtigen.