Jerash

Jerash ligt op 45 kilometer verwijderd van hoofdstad Amman, in het noorden van het land. De stad wordt beschouwd als een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Deze invloeden zijn vandaag de dag nog goed terug te vinden in de vorm van monumenten, waaronder de Hadrianus' triomfboog, het Tetrapylon en de tempel van Artemis.

Informatie over Jerash

Beste foto's & tips van Jerash

'500846' door JMoerkens '500846' door JMoerkens

JordaniëJerash

JordaniëJerash

De Eenzame Toeschouwe

JMoerkens

Één van de interessantste archeologische sites die ik bezocht heb vond ik Jerash in Jordanië. Naast de moderne stad liggen nog altijd de opgravingen van de antieke stad Gerasa. Talrijke monumenten zijn te bewonderen tijdens een wandeling door de straten van weleer. Het is hier niet heel moeilijk om je voor te stellen hoe imposant het er ooit uitgezien moet hebben. Op de foto zie je het prachtige noordelijke theater van Jerash. Pas in 1982 is men begonnen met de grootscheepse opgravingen van dit markante bouwwerk, dat plaats biedt aan maar liefst 2.000 toeschouwers. Toen ik er was zat er slechts één.... Dit is tekenend voor het toerisme naar Jordanië. Ik schreef al eens de tip "Bezoek Jordanië NU!", waarin ik een pleidooi hield om ondanks de situatie in Syrië, Jordanië niet links te laten liggen als reisbestemming. Het land heeft zoveel moois te bieden, en juist nu heb je (zoals je op de foto ziet) veel plekken bijna voor jezelf.

'408608' door REvanSlooten '408608' door REvanSlooten

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Triomfboog van...Hadr

REvanSlooten

Een wandeling door Jerash begin je aan de triomfboog van Hadrianus. De poort waarvan beweerd wordt dat hij opgetrokken is ter gelegenheid van het bezoek van keizer Hadrianus aan de stad in 129-130 na Chr. is 25 meter hoog en bijzonder goed bewaard gebleven. Wat overigens geldt voor meerdere opgravingen in Jerash!

'400775' door Regien '400775' door Regien

JordaniëJerash

JordaniëJerash

Chariot Race

Regien

Jerash wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Het is een prachtig ruïne-complex, waar je heerlijk overheen kan dwalen. (Tip: neem voldoende water mee!) Twee keer per dag wordt in de arena een Romeinse show gegeven waarvan de chariot race wel het indrukwekkendste spektakel is. Je waant je er op de set van Ben Hur!

Laat kaart zien