Koyasan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jizo op Koyasan

Koyasan,
Japan


Eerder plaatste ik al een overzicht van de begraafplaats Oikonoin op de berg Koyasan. Hier ligt het hoofdkwartier van het Shingonboeddhisme dat door de monnik Kukai 1200 jaar geleden vanuit China naar Japan werd gebracht. Volgens deze leer kun je al bij leven de verlichting bereiken.
Oikonoin ligt in een bos en er staan meer dan 200.000 grafstenen. Een pad van twee kilometer lang leidt naar het mausoleum van Kobo Daishi.
Hier zie je een opnieuw aangeklede grafsteen met slabbetjes en mutsjes. Deze jizo dienden vooral om kinderen te begeleiden naar het hiernamaals, maar tegenwoordig worden ook stenen van volwassenen aangekleed.
Op de achtergrond zie je de brug die naar het heiligdom van Kobo Daishi leidt. De bomen zijn daar ooit geplant door pelgrims waarvoor het te duur was om dichtbij de grote meester begraven te worden. Het boompje laat zien dat men daar is geweest.
Het beeldje draagt overigens ook een nieuwe pelgrimshoed.
Voor ons was het heel bijzonder om hier te lopen; we logeerden ook in een klooster op de berg en maakten verschillende ceremonies mee.
Mooi tegenwicht voor de drukke steden die ik overigens ook prachtig vind.