Israël foto's & tips

'137047' door Shanti '137047' door Shanti

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Joods jongetje bij de

Shanti

Dit jongetje stond met zijn moeder bij de Klaagmuur, hij zag er op z'n paasbest uit en zijn moeder was allemaal foto's van 'm aan het maken. Ik kon natuurlijk niet achterblijven!

'432163' door pkoelewijn '432163' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Dopen in de Jordaan

pkoelewijn

Yardenit is een unieke en geregistreerde doopplaats voor Christelijke pelgrims, op de locatie waar de rivier de Jordaan uit het meer van Galilea naar de Dode Zee stroomt. Hier dompelen sommigen zich helemaal onder water. Anderen laten wat water over hun hoofd sprenkelen. Het ritueel wordt natuurlijk wel fotografisch vastgelegd!

'415438' door JannavEek '415438' door JannavEek

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Oversized

JannavEek

Orthodox-joodse mannen dragen het hele jaar rond hun grote zwarte hoeden, ze bedekken hun hoofd uit eerbied voor god. Dat deze oversized formaat hoeden blijven staan met behulp van een hoofdband, ontdekte ik pas gaandeweg. Deze foto maakte ik in het Joodse deel van de oude stad Jeruzalem, op een dag waarop de temperatuur naar de 40 graden opliep.

'490116' door pkoelewijn '490116' door pkoelewijn

IsraëlTel Aviv

IsraëlTel Aviv

Metropool

pkoelewijn

Tel Aviv is grotendeels een moderne metropool met een fijn strand. Die combinatie vind je niet vaak! De oude haven van Jaffa heeft ook zijn charmes. Hier kun je door trapstraatjes zwerven en vanaf een hoog punt bij de oude haven zie je dan de moderne skyline van Tel Aviv..

'371800' door silly '371800' door silly

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Paternoster kerk

silly

Net even buiten Jeruzalem bovenop de Olijfberg bezochten wij de Paternoster kerk. Dit is een kerk waar Jezus het" Onze Vader" uitgesproken zou hebben.Het "Onze vader" gebed staat op zestig verschillende talen op de muren binnen de kerk. Het is een heel vredig en rustig plekje waar niet teveel toeristen komen.

'158646' door caroladegroot '158646' door caroladegroot

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Joodse begraafplaats.

caroladegroot

Joden laten zich sinds de oudheid begraven op de Olijfberg, waar volgens de Bijbel (Zacharia 14:4) de opstanding van de doden zal plaatsvinden wanneer de Masjiach (Messias) komt. In plaats van bloemen worden steentjes op de joodse graven gelegd. Deze steentjes zijn een tastbaar teken van liefde en respect voor de overledene. Het verwijderen van steentjes is een schending van het graf.

'361768' door RvanderLinden '361768' door RvanderLinden

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Graf van Oskar...Schi

RvanderLinden

Oskar Schindler is wereldberoemd om wat hij gedaan heeft voor de Joodse gemeenschap. Hij wilde graag begraven worden in Jeruzalem op de Rooms-Katholieke begraafplaats net buiten de stadsmuren en dat is ook gebeurd. Het graf is openbaar en de nabestaanden van de overlevenden leggen stenen op het graf. In het Joodse geloof is het gewoon om stenen neer te elggen in plaats van bloemen. Het is een prachtig, stil plekje bij de berg van Sion, een eerzame plaats voor een eerzame man.

'287517' door JannavEek '287517' door JannavEek

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Druzenjongens

JannavEek

Deze druzische jongens wonen in een dorp in Galilea. Je herkent hen aan de kleding. Boeiend om je te bedenken dat kledingvoorschriften dat doen: je weet wie je ziet, tot welke groep, religie iemand behoort. De Druzen dragen deze donkerblauwe broeken met laag kruis en witte mutsen al vanaf jonge leeftijd.

'354402' door abytravel '354402' door abytravel

IsraëlTel Aviv

IsraëlTel Aviv

Israëls nationale...v

abytravel

Wandelend tussen Yafo (Jaffa) en Tel Aviv streek deze opvallende vogel in het parkje voor me neer. De Hop (Upupa epops) is sinds 2009 Israëls nationale vogel, hij werd uit 50 genomineerde soorten gekozen met 35% van de stemmen. De legende wil dat deze vogels koning Salomo tijdens een slopende tocht door de woestijn verkoeling schonken door met z'n allen boven hem te gaan vliegen. De koning waardeerde dit zeer en vroeg ze hoe ze beloond wilden worden. na enig overleg besloten de hoppen dat ze net zo'n mooie gouden kroon op hun hoofd wilden als de koning. En zo geschiedde. Maar al snel bleek zo'n gouden kroon erg onhandig. Niet alleen was het zo lastig vliegen, ook werden ze overal vervolgd om de kroon te bemachtigen. Dus gingen ze terug naar koning Salomo om het probleem voor te leggen. Die ruilde de gouden kroon in voor een prachtige gouden verenkroon die de hop nu nog steeds draagt. De hop roept z'n eigen naam in het Engels: "Hoopoe...."

'508758' door RoyanvanVelse '508758' door RoyanvanVelse

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Klagen bij de muur

RoyanvanVelse

De Klaagmuur is waarschijnlijk zo'n plek waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Het is de westelijke muur van een gebied waarbinnen ooit de Joodse tempel stond, op de Tempelberg. Zo'n 2000 jaar verwoestten de Romeinen de tempel en deze muur is als enige blijven staan. De joden klaagden om deze vernieling aan deze westmuur, en om deze reden wordt het ook de Klaagmuur genoemd. Wensen en gebeden worden op een briefje geschreven en in de voegen van de muur gestopt door de bezoekers. Mannen en vrouwen worden daarbij gescheiden. De Klaagmuur staat in het oude deel van Jeruzalem.

'379597' door Huff '379597' door Huff

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Tefilien of wel...geb

Huff

Deze jonge man stond bij de klaagmuur in Jeruzalem en had gebedsriemen om.Tefilien (gebedsriemen) zijn de twee kleine, rechthoekige leren doosjes die Joodse mannen (vanaf 13-jarige leeftijd) aan hun linkerhand en op hun voorhoofd dragen tijdens het dagelijkse ochtendgebed. De doosjes bevatten vier op perkament geschreven passages uit de Tora. Er zitten rundleren riemen aan om ze op hun plaats te houden. Wij waren er dus in de ochtend en er waren meerdere mannen die de gebedsriemen droegen.

'428216' door xxgerdaxx1 '428216' door xxgerdaxx1

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Klaagmuur met gouden.

xxgerdaxx1

De western wall, of klaagmuur is onderhand algemeen bekend bij iedereen, en wordt ook veel bezocht door veel toeristen, en andere belangstellenden. Persoonlijk vond ik het geheel tegenvallen. Het is voor de joden een hele belangrijke plek, die m.i. Totaal niet zo behandeld wordt door heel veel mensen. Je ziet toeristen met zakken vol souvenirs naar de muur toe sjokken, hem even aanraken, en gewoon weer weg lopen. De joden die echt willen 'klagen' staan zover mogelijk weg, omdat erover de scheidingsmuur (tussen vrouwen en mannen) allemaal mensen met een camera hangen. Op shabbat werd er ook rustig gefotograveerd, terwijl dit duidelijk is dat dit niet mag. Wij voelden ons daar een beetje ' over ', echt aapjes kijken, en zijn niet lang gebleven. Dat neemt niet weg dat het uitzicht over het geheel erg mooi is!

'483902' door pkoelewijn '483902' door pkoelewijn

IsraëlHaifa

IsraëlHaifa

Uitzicht op Haifa

pkoelewijn

Haifa is op drie verschillende niveaus gebouwd. Dit uitzicht op de Bahai tempel heb je vanaf, zeg maar, het tweede niveau. Jammer dat er zo'n lelijke graansilo bij de haven staat. Maar ja, er moet daar ook gegeten worden.

'505543' door JannavEek '505543' door JannavEek

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

De Masada mythe

JannavEek

Masada (Hebreeuws: burcht) is een citadel op een rots bij de Dode Zee. Het is waar in 73 n.Chr. de laatste opstand van de Joden tegen de Romeinse veroveraars plaatsvond en waar alle verdedigers van het fort massaal zelfmoord pleegden. Bezoekers kunnen met een kabelbaan in enkele minuten de berg opgaan, maar ook via een zeer oud slangenpad de berg oplopen. Boven op de berg aangekomen zie ik een ingegraveerde tekst die me treft. Vanuit het Engels vertaald: "Generaties gaan voorbij maar de bergen blijven waar ze zijn. Herodes bouwde voor zichzelf een prachtig fort-paleis. Romeinse en Joodse opstandelingen voegden er het drama van veroveringen en verwondingen aan toe. Het was ook hier dat de eerste monniken van de woestijn van Juda eenwording zochten met hun Schepper. En het was hier waar joodse kolonisten van voor de staat Israël hun hoogste idealen vonden in de naam van het Geloof en de Vrijheid. Iedereen was bereid te gaan tot de laatste druppel bloed. Sinds de oprichting van Israël brachten de spades der archeologen het oude verhaal weer tot leven. Duizenden Israëlische soldaten zworen hun eed van trouw aan het land. En hoe zit het met ons? Wat is onze Masada? Wat nemen wij van deze plek mee naar huis, en hoeveel van onszelf brengen we hier?" Dit is een van de laatste plaatsen die door de Romeinen kon worden veroverd, en er ontstond omtrent het verzet bij Masada een mythe: de Massada mythe. Haar geschiedenis werd een heldenverhaal van onverzettelijkheid. En de uitspraak "Massada mag nooit meer vallen" is nu opgenomen in de eed die soldaten afleggen als ze het leger ingaan.

'491665' door pkoelewijn '491665' door pkoelewijn

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Even relaxen

pkoelewijn

Akko ligt aan de noordkant van de baai van Haifa en was een belangrijke stad voor de Romeinen, Kruisvaarders en Turken, De binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, Je kunt in Akko een origineel Turks badhuis bezoeken, waar men levensechte scenes tegenkomt. Je wordt binnengelaten, de deur wordt achter je gesloten en je maakt het hele badritueel mee, zoals het vroeger plaatsvond. Een ontspannende ervaring.

'434303' door adelheid '434303' door adelheid

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Kerk van alle naties

adelheid

Tijdens het bezoek aan Jeruzalem was dit een van de plekken die veel indruk op me maakte. De prachtige kerk met de naastgelegen hof van olijven. De olijfbomen zijn dusdanig oud dat ze er misschien 2000 jaar geleden al stonden. Het was tijdens mijn bezoek ook heel rustig itt de overige bekende toeristische plekken in de stad. Op de achtergrond zie je nog de koepels van de Russisch-Orthodoxe Maria Magdalena kerk. De Kerk van Alle Naties, ook wel Basilica van de Doodsangst genoemd, is een 20e-eeuwse rooms-katholieke basiliek op de Olijfberg bij het Hof van Olijven in Jeruzalem. De plek staat bekend als de Hof van Olijven (Getsemane). In de kerk voor het altaar bevindt zich een rots die wordt aangewezen als de plek waar Jezus alleen bad in de Hof van Olijven in de nacht dat hij werd gearresteerd. (bron Wikipedia)

'521623' door blauwvinger '521623' door blauwvinger

IsraëlEin Gedi

IsraëlEin Gedi

Waterval van Ein Gedi

blauwvinger

Ein Gedi (ook En Gedi, Hebreeuws ??? ??? - bron van het geitje) is een oase in het Israëlische gedeelte van de Judeawoestijn, aan de westkust van de Dode Zee. Het natuurpark heeft een rijke flora en fauna, rotsen en watervallen. In het gebied komen geiten en klipdassen voor. Liefhebbers van vogels kunnen er vele vogelsoorten bezichtigen. In het gebied leeft ook het laatste wilde luipaard van Israël, overigens wel voorzien van een zendertje om zijn nek zodat na te gaan is waar het dier zich ophoudt. Twee riviertjes, de Nahal David en Nahal Aroegot, lopen door groene valleien die een sterk contrast leveren met het dorre woestijnlandschap in de omgeving. In het ravijn bevinden zich een aantal bronnen, waaronder de bron van David, en enkele watervallen met daarbij kleine meertjes die verkoeling bieden op een hete dag in de woestijn. De rivierbeddingen lopen uit in de Dode Zee, maar het water wordt afgetapt alvorens het de Dode Zee bereikt voor gebruik door de kibboets, het toerisme en de dadelbomenplanterij in de vallei. Alleen bij zeldzame regenbuien stromen de riviertjes tot aan de binnenzee. (Bron: Wikipedia)

'354806' door abytravel '354806' door abytravel

IsraëlZuid Israel

IsraëlZuid Israel

Timna Park

abytravel

In de Negevwoestijn ligt ca 25km ten noorden van Eilat Timna Park. Dit natuurpark wordt gekenmerkt door prachtige rotsformaties van rood zandsteen, die door onregelmatige erosie tot de meest fantastische vormen zijn uitgesleten. Daarnaast is er in het park een recreatiemeertje en een replica van de authentieke tabernakel (de woestijntempel van de joden tijdens hun 40-jarige omzwervingen na hun vlucht uit Egypte) te zien. Op de foto een deel van de "one and a half mushroom"formatie, minder bekend dan de "Mushroom",maar in schoonheid doet hij er beslist niet voor onder.

'490221' door pkoelewijn '490221' door pkoelewijn

IsraëlTel Aviv

IsraëlTel Aviv

Een rustige ochtend

pkoelewijn

Vorig jaar was ik in april in Israël. In Tel Aviv bezochten we de ambtswoning van Ben Goerion, de eerste president van de staat Israël, nu een museum. Tegenover de ambtswoning zat een dame rustig haar krantje te lezen. Dat was een paar maanden later heel anders, toen moest men in Tel Aviv de schuilkelders in vanwege de bomalarmeringen.

'275888' door JannavEek '275888' door JannavEek

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Zout

JannavEek

De heilzame werking van Dode Zee mineralen is al duizenden jaren bekend want 2000 Jaar geleden schreef een Romeinse geschiedschrijver al: " Aan de oppervlakte van de zee drijven massa`s modder, klei en zouten, die door zeelieden als medicijn gebruikt worden. Reizigers nemen zoveel mogelijk van het zout en de modder mee naar huis, want het is genezend voor het menselijk lichaam en wordt in veel geneesmiddelen verwerkt." Ook vandaag zoeken veel mensen met huid- en gewrichtsproblemen verlichting in de Dode Zee. Er zijn gezondheidscentra en hotels. Ik zocht de Dode Zeekust op op een vroege morgen bij zonsopkomst (6 uur), het licht schijnt prachtig op de zoutkristallen op de rotsen. Enkele uren later zal de temperatuur er weer opgelopen zijn tot >40 graden. Een bizondere plek op aarde is het wel!

'335814' door bramkortooms '335814' door bramkortooms

IsraëlNoord Israel

IsraëlNoord Israel

Schorpioen

bramkortooms

Israel is een fantastische bestemming als je van reptielen houdt. Mensen met angst voor reptielen hoeft dit niet af te schrikken om naar Israel te gaan. Je ziet hooguit wat kleine hagedisjes, voor de rest moet je meer moeite doen. In het noorden van Israel is het gemakkelijk om schorpioenen de vinden. Het zijn nachtdieren en slapen overdag vaak onder grote stenen. Deze is een vijfstreepschorpioen, in het engels ook wel deathstalker genoemd. Hij is klein maar heeft een zeer sterk gif en kan dodelijk zijn. Het bijzondere is dat met bepaalde bestanddelen van het gif momenteel geexperimenteerd wordt voor de bestrijding van hersentumoren, het schijnt hoopvol te zijn!

'484268' door pkoelewijn '484268' door pkoelewijn

IsraëlCentraal Israel

IsraëlCentraal Israel

Splaakgeblek

pkoelewijn

We zijn in de winkelstraat in Hebron waarboven een net is gespannen omdat de er boven wonende Israëli's allerlei troep naar beneden gooien. Palestijnse Arie is hier niet blij mee, of zei hij nou ALI ?

'522571' door silly '522571' door silly

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Perzische tegels

silly

De Rotskoepel staat op de Moriahberg in het oude deel van Jeruzalem. Deze berg staat sinds de annexatie van Jeruzalem door Israël in 1967 beter bekend onder de naam Tempelberg. De Rotskoepel kwam gereed in 691 .De onderste helft van de achthoekige gebouw is aan de buitenzijde versierd met marmer. Het bovenste deel van de acht gevels is bekleed met veelkleurige Perzische mozaïekversiering. De originele mozaïeken aan de buitenzijde werden echter in de 16e eeuw vervangen door Perzische tegels, die geschonken waren door Suleyman de Grote. De huidige bekleding bestaat uit tegels uit de Turkse stad Iznik. Op de tegels staan onder andere Koranteksten over de hemelreis van Mohammed.

'411322' door BenRTravellers '411322' door BenRTravellers

IsraëlJeruzalem

IsraëlJeruzalem

Soukzooitje

BenRTravellers

De Souk in het eeuwenoude centrum van Jeruzalem is een genot voor de zintuigen. Je ogen tollen van verwondering van links naar rechts, je neus snuift het ene na het andere geurige aroma op en als je je niet meer kunt beheersen doe je je te goed aan al die heerlijke lekkernijen. De meeste winkeltjes zijn makkelijk te herkennen aan hun koopwaar. Juweliers, eetstalletjes, tapijtwinkeltjes, souvenirshops. Maar met welk briljant businessplan de ondernemer van dit rariteitenkabinet ooit geld heeft weten los te peuteren bij de bank, dat is me een raadsel. Maar kleurrijk en fotogeniek, dat was het zeker!