Jeruzalem

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rotskoepel

Jeruzalem,
Israël


Het hoogtepunt bij mijn bezoek aan Jeruzalem vond ik de Haram-Al-Sharif, in Nederland beter bekend als de Tempelberg. Om acht uur ‘s ochtends gaan de poorten open tot het terrein in het oude stadsdeel van Jeruzalem waar onder andere de gouden Rotskoepel en de Al Aqsa-moskee schitteren.
Er zijn meerdere toegangen, maar er is er tegenwoordig maar een open als ingang voor toeristen (die rechts van de Klaagmuur). Een politieman in burger wijst me de weg, en vraagt mij een lange broek aan te trekken :)Eenmaal binnen kom ik echter in een oase van rust: een vele voetbalvelden groot plein, met als centrum de Rotskoepel. Deze is in de zevende eeuw gebouwd door de Mamelukken, Centraal-Aziatische moslims. Het dak was ooit van goud, nu ligt er goudkleurig aluminium op.

De buitenmuren zijn helder azuurblauw, vol met versieringen en teksten. Binnen ligt, in het midden, de rots waar vanaf de profeet Mohammed naar de hemel zou zijn opgestegen. De binnenkant van het dak is ook goudkleurig. Langs de randen van het centrale plein staan nog een aantal andere gebouwen uit de tijd van de Mamelukken. Deze zijn minder bont, maar ook heel sierlijk.