Israël

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

De Velden van Efrata

Israël


Afgelopen zaterdag heb ik een foto geplaatst van de plek waar Jezus geboren is.
Op deze plek is de Geboortekerk in Bethlehem gebouwd.

Net buiten Bethlehem liggen de Velden van Bethlehem, waar volgens het Bijbelverhaal schaapherders de wacht hielden over hun kudden. Zij hoorden als eersten dat de Koning van de Joden was geboren.

De aankondiging aan de herders wordt beschreven in de geboorte van Jezus volgens Lucas 2, waar een engel de geboorte van Jezus aankondigt, aan een groep herders. Dit verhaal is een inspiratiebron voor tal van kunstvoorstellingen en kerstliederen.

In het Evangelie volgens Lucas, vers 8-15 hoofdstuk 2, wordt beschreven, dat in de omgeving van Bethlehem, een groep herders hun kudde schapen aan het hoeden waren, toen plots een engel verscheen, met het goede nieuws voor iedereen : "Vandaag in de stad van David, is jullie redder geboren, hij is de Messias, de Heer."
De Engel werd vervoegd door een Groot hemels leger, dat God prees met de woorden : "Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft". De herders gingen meteen op weg en vonden Maria, Jozef en het kind aan zoals het was voorspeld. Wat volgt is de aanbidding der herders.

Het valt op dat de aankondiging eerst aan de herders, de laagste in de sociale rang, wordt gedaan en daarna aan de drie koningen.
De zin "vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft", zorgt ook voor heel wat controverse. Voor de een kiest God voor een specifieke groep, voor anderen, sluit God niemand uit.

(Bron: Wikipedia)