Shiraz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tombe van Hafez

Shiraz,
Iran


Hafez (Shiraz, ca. 1320 – ca. 1390) was een Perzisch dichter en mysticus. Zijn emotioneel aansprekende gedichten, de Ghazals, staan bekend om hun schoonheid van klank en vorm en staan vol thema's van liefde en wanhoop, het noodlot, mystiek.
Hoewel de poëzie van Hafez beïnvloed is door zijn islamitische geloof, wordt hij ook erg gerespecteerd door lezers met een andere godsdienstige achtergrond, zoals hindoes en christenen.
Twintig jaar na zijn dood werd deze Hafezieh-graftombe opgericht in de Musalla-tuinen van Shiraz. Op zijn albasten grafsteen staat een van zijn gedichten gegraveerd
In de hedendaagse cultuur van Iran worden de gedichten van Hafez tot de meest geliefde Perzische poëzie gerekend en ook veel gebruikt in traditionele muziek. Jongeren voelen zich aangetrokken tot deze literatuur, vooral nadat een rockband genaamd O-hum zich op de verzen van Hafez richtte voor hun liedteksten. Tegenwoordig wordt deze graftombe jaarlijks door miljoenen bezocht en door sommigen als een heus bedevaartsoord beschouwd.
Wij waren er 's avonds laat en het was bijzonder hoeveel mensen er bij de tombe waren, van wie velen luid de gedichten van Hafez voordroegen!

Ik zie dat camera gegevens ontbreken, De foto is gemaakt met mijn Ipad mini.