Shiraz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

3000 jaar geleden in de buurt van Persepolis

Shiraz,
Iran


Vanuit Shiraz reizen we naar een van de hoogtepunten van Iran: de oude stad Persepolis. Ik heb hier al eerder foto’s van geplaatst.
Bijna nog indrukwekkender is het vlakbij gelegen Naqsh-e Rustam, waar zo’n 3000 jaar geleden in de 65 meter hoge rotswand een aantal koningsgraven zijn uitgehouwen voor de Archaemenidische koningen die vanaf 559 v.Chr. tot de verovering door Alexander de Grote in 330 v.Chr. over het wereldrijk heersten.
Van een van de graven is duidelijk dat dit toebehoorde aan koning Darius I (522-486 v Chr) en zijn familie. Bij de andere graven is men niet zeker, omdat bij de vernietiging van Persepolis door het leger van Alexander de Grote in 330 v.Chr. ook deze rotsgraven zijn geplunderd.

In de wand onder de graven zie je verschillende bas-reliëfs. Deze stammen uit de tijd van de Sassaniden (224-642 na Chr) die daar hun heldendaden lieten vereeuwigen.

De lokale bedoeïenen dachten eeuwen later dat de held Rostam uit de Perzische mythologie afgebeeld was op de bas-reliëfs en noemden de plaats daarom Naqsh-e Rustam.

Voorjaar en najaar zijn de beste tijden om de plaats te bezoeken: de temperatuur is aangenaam en het is er niet erg druk. Probeer wel een goede beschrijving mee te nemen; je ontdekt dan steeds iets nieuws.Vanuit Shiraz is de plaats individueel alleen per taxi te bereiken. Je kunt wel via de hotels groepstours boeken; dat kost je ongeveer 15 dollar p.p.