Mashhad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Imam Reza

Mashhad,
Iran


Hier zie je een nachtelijke opname van het Heiligdom in Mashhad, de op één na grootste stad van Iran. Mashhad is de hoofdstad van de provincie Razavi-Khorasan, die in het noordoosten van het land ligt.
De oorsprong van de stad is onduidelijk, maar de stad begon pas echt te groeien nadat Imam Reza, de achtste Imam van de jafari er begraven werd. Zijn graf groeide uit tot bedevaartplaats en trekt vele miljoenen pelgrims. De stoffelijke resten liggen in een schrijn onder de gouden koepel op de foto. Deze schrijn is in beginsel ontoegankelijk voor niet-moslims.
De jafari of ook wel de ithna ashri, de twaalvers of de imamieten genoemd, is de belangrijkste en grootste religieuze stroming binnen het sjiisme; circa 8 tot 10% van alle moslims volgen deze stroming. Deze ideologische stroming speelt een grote rol in Iran. De jafari geloven dat er twaalf imams zijn geweest na de profeet Mohammed en dat de twaalfde, Mohammed al-Mahdi op de Dag des oordeels zal wederkeren.
Op de foto lijkt het net alsof de pelgrims op de voorgrond aan het schaatsen zijn. Dit is echter een weerkaatsing van de marmeren vloer van het enorme buitencomplex.