Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

De waterpijproker

Iran


Vorig jaar hebben wij door het wonderschone Iran gereisd met een auto met chauffeur en gids. Het grote voordeel hiervan is dat je je eigen route en programma bepaald en bovendien kun je stoppen wanneer en waar je maar wilt. Wij hebben de reis via het internet bij een Iraanse touroperator geregeld. De uiteindelijke kosten waren zelfs lager dan die van een vanuit Nederland georganiseerde groepsreis!

Bij de samenstelling van de route stond voor mij van te voren vast dat we een bezoek aan de legendarische stad Bam zouden brengen. Bam is een van oudste bewoonde steden ter wereld. De prachtige ommuurde oude binnenstad behoorde samen met Persepolis tot de toeristische ‘parels’ van Iran. Tot in december 2003 het noodlot toesloeg in de gedaante van een vernietigende aardbeving waarbij meer dan 25.000 mensen om het leven kwamen. Naast dit tragische verlies van mensenlevens, werd ook de oude citadel voor een groot deel verwoest.

Dit laatste was voor de UNESCO aanleiding om in 2004 de citadel van Bam op de werelderfgoedlijst te plaatsen. Hierdoor konden de restauratiewerkzaamheden adequaat worden opgepakt. Hoewel ze hiermee nog lang niet klaar zijn, heeft de oude stad alweer een groot deel van zijn glorie terug. Ook is er inmiddels veel nieuwbouw naast de citadel gepleegd.

En dat brengt me bij de bovenstaande foto. Het is een fraai uitgevoerde muurschildering van een nieuw restaurantje waar je niet alleen wat kunt eten, maar ook aan een waterpijp kunt lurken. Onze gids was zodanig onder de indruk van de schildering, dat ze spontaan de conversatie met de tevreden goedlachse waterpijproker aanging …