Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tangkahan – het verborgen paradijs in Noord-Sumatra

Sumatra,
Indonesië


Tangkahan is een klein dorpje op de grens van Gunung Leuser National Park in Noord-Sumatra. Het ligt op de kruising van 2 rivieren, de Buluh Rivier en de Batang, en het dorp is te bereiken via een hangbrug (zie foto).

Tangkahan is gespecialiseerd in eco-toeristisme. Je kunt er een jungle trek doen (Oran Oetans!), olifanten wassen, tuben (met een rubber autoband de rivier afzakken) en zwemmen bij watervallen en hotsprings. Iedere ochtend zijn in het zand van de oever honderden vlinders te bewonderen, die zich opwarmen in het eerste zonlicht. Het regenwoud bij Tangkahan is anders en eigenlijk ook mooier dan het regenwoud van Bukit Lawang, dat meer bekend is in Gunung Leuser.

Er zijn een aantal guesthouses gebouwd aan de oevers van de rivier, dit zijn vrij eenvoudige accommodaties, die ongeveer dezelfde prijs en faciliteiten hebben. Wij verbleven in het Mega Inn, simpel maar goed te doen. Het guesthouse is van natuurlijke materialen gebouwd en bestaat uit 8 huisjes. Alle huisjes hebben allemaal een prachtig uitzicht over de rivier. In het naastliggende restaurant vind je het enige vermaak in het dorp. Je kunt er heerlijk eten en ’s avonds verzamelen zich hier alle gidsen en maken ze muziek met elkaar. Bij hen kun je ook je excursies regelen. Ze kwamen er al snel achter dat wij uit Nederland kwamen, en dan word je zomaar getrakteerd op Guus Meeuwis. Best grappig.

De weg naar Tangkahan gaat door de palmolieplantages en is dramatisch slecht. De autorit vanaf Medan duur ongeveer 4,5 uur. Een andere manier om er te komen, is met de (kippen) bus. Vanaf Medan rijdt er 2 keer per dag een bus vanaf de Pinang Baris Bus Terminal. De bus vertrekt om 10.00 en 13.00 uur. De rit duurt 5 tot 6 uur en kost voor een enkele reis iets meer dan een euro.

Je moet er wat voor over hebben, maar het is het zeker waard om naar Tangkahan te gaan. Wat een paradijs! Daarnaast is iedereen die we daar ontmoet hebben supervriendelijk en behulpzaam.
Toen wij er vorig jaar waren, waren er amper toeristen. Door de moeilijke bereikbaarheid is het massatoerisme nog niet doorgedrongen. Wij vonden het één van de mooiste plekken, die we tijdens onze reis door Indonesië bezocht hebben.