Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Minangkabau-huis

Sumatra,
Indonesië


Tijdens onze trip door Indonesië verblijven we 3 dagen in Bukkitingi. Deze bergstad op het eiland Sumatra is het centrum van de Minangkabau-cultuur. Volgens oude verhalen is de naam "Minangkabau" afgeleid van een overwinning (menang) in een gevecht dat lang geleden plaats vond tussen een Sumatraanse en een Javaanse karbouw (waterbuffel).

De Sumatranen wilden bloedvergieten voorkomen toen de Javanen op een dag verschenen en stelden voor een wedstrijd tussen twee waterbuffels te houden. De Javanen brachten een sterke mannelijke waterbuffel in de strijd en de Sumatranen een kalf dat al dagen lang niets te drinken had gehad en waarvan de hoorns waren voorzien van ijzeren pinnen. Het uitgehongerde kalf ging gelijk op zoek naar melk en doorboorde zo de buik van de Javaanse karbou. De Javanen keerden terug naar huis en lieten de Minangkabauers met rust.

Op zoek naar deze bijzondere cultuur en roots van mijn man's ouders doen we dan ook een Minangkabau-tour langs allerlei bijzondere plekken, huizen en ambachten van deze cultuur. De gewelfde daken in de vorm van buffelhoorns zijn het belangrijkste kenmerk van de MInangkabau-huizen.