De Molukken: Indonesië buiten de gebaande paden image
Lkoedam

De Molukken: Indonesië buiten de gebaande paden

De ongerepte tropische regenwouden en oogverblindend witte stranden van de Indonesische Molukken lijken gemaakt voor de avontuurlijke reiziger.

De Kei-archipel, in het zuidoosten van de Molukken, steelt de show met zijn stranden. Foto: Malou van Breevoort / Columbus Travel
De Kei-archipel, in het zuidoosten van de Molukken, steelt de show met zijn stranden. Foto: Malou van Breevoort / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Meer dan duizend eilanden. Zo uitgestrekt en divers zijn de Molukken. Met een rijke − en soms pijnlijke − geschiedenis. Ooit waren de Molukken het handelscentrum van de wereld; Europese koopvaardijen maakten jacht op de specerijen. Ooit was deze eilandengroep ‘van’ Nederland. En ooit kwamen de Molukken onder Indonesisch regime te leven, waar een groot deel van de bijna twee miljoen inwoners nog steeds niet blij mee is. Toch zijn de Molukkers vol levenslust – en geef ze eens ongelijk. Hun witte stranden zijn oogverblindend, het onderwaterleven is rijk aan vis én kleurrijk koraal, de kampongs bruisen en de tropische bossen zijn verdwalenswaardig. Tel daarbij op dat een deel van de eilanden bergachtig is en je weet: deze eilandenarchipel biedt ook voor de avontuurlijke reiziger vele kansen.



Geniet van hemelse stranden



De Kei-archipel, in het zuidoosten van de Molukken, steelt de show met zijn stranden. Onze favorieten: Madwaer en Ohoidertutu op Kei Kecil, misschien wel het mooiste bountystrand ter wereld, dat zich kilometerslang uitstrekt.



Doe een meerdaagse jungletrek



Vooral vogelspotters komen in het Manusela National Park op het eiland Seram (bijna 200.000 hectaren) aan hun trekken; hier fladderen onder meer bedreigde papegaaien en kaketoes rond. Voor een lange trekking is een gids zowel een must als verplicht. Regel dit bij Ora Beach in Sawai of bij aankomst op Seram in Masohi (bijvoorbeeld via het PHPA-bureau).



Ga muckdiven



Door dood koraal, een modderige bodem en rommel van de mens is voor de kust van Ambon de ideale leefomgeving ontstaan voor zeldzame, uiterst kleurrijke onderwaterwezens zoals het harlekijnspookfluitvisje, de blauwe mandarijnpitvis en de harige octopus. Het duiken in deze wateren wordt ook wel muck diving genoemd. De Baai van Ambon, met name de zogeheten ‘Twilight Zone’ tussen Laha en Tawiri, is een hotspot. Goede uitvalsbasis is Patra Homestay bij Laha. Voor koraalduiken kun je naar Pulau Tiga of Pintu Kota, beide buiten de baai en met zones voor muurduiken en grotten.