Indonesië - De waarheid achter de Molukken image
Indonesië - De waarheid achter de Molukken image Indonesië - De waarheid achter de Molukken image
Lkoedam

Indonesië - De waarheid achter de Molukken

Ooit waren de Indonesische Molukken het Koninkrijk der Kruiden. Maar na eeuwenlange handel, die door Nederland werd gedomineerd. is de natuur weer belangrijker dan de nootmuskaat. Pak dus je hangmat en handdoek in, huur een brommertje en geniet van ongerepte tropische regenwouden en oogverblindend witte stranden. Maluku, here we come!De warme wind waait door onze haren. We manoeuvreren ons door de Molukse jungle. Ojek tuft lekker door. Een fijn pruttelend geluid komt van achter. Lang leve de knalpot. Ojek hobbelt, maar dat nemen we voor lief. Bij het verkennen van eilanden, is ojek je beste vriend. De koplamp van deze exotische motorfiets is onweerstaanbaar. Alsof hij naar je knipoogt en zegt ‘spring maar achterop, ik breng je overal naar toe’.

Wat is de route ook alweer? Ha, kijk! Daar is de kerk. Mijn hemel. Wéér zo’n gigantisch bouwwerk, zoals in bijna elke christelijke kampong staat. Het maakt niet uit of er in het dorp honderd of duizend mensen wonen, de kerk is heilig. Dat mag dan best wat kosten.

Ja, rechtsaf bij de kerk. En dan alleen maar rechtdoor. Die prachtige kustlijn, met dat onwerkelijke witte strand van Pasir Panjang en die Banda-zee met fenomenale kobaltblauwe tinten, die moeten we aan onze rechterhand houden. Als het goed is, komen we dan vanzelf in het dorp Namar uit. Ojek leidt ons wel.Doorzetters

In het dorp gaan wij langs bij Emil Harbelubur. Een groot deel van zijn leven woonde hij in Nederland. Tot hij besloot terug te keren naar de geboortegrond van zijn familie, naar Kei Kecil. Eén van de ruim duizend eilanden die de Molukse archipel rijk is. Het mooiste strand van al die eilanden, van heel Indonesië als wij zo vrij mogen zijn, vind je juist op dit eiland – aan de zuidkust bij het gehucht Ohoideertutu. Met ojek betekent dat vanaf het dorpje Namar drie uur pruttelen en hobbelen. Dan heb je echter wel een onvergetelijke plek bereikt. Een kilometerlange kustlijn met wit zand, omzoomd door palmbomen, neemt je adem weg. Een mooier strand om te herstellen van een volledig verstijfd zitvlak is er niet.Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 54Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.