Medan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tip Top naar de sultan van Deli

Medan,
Indonesië


De meeste mensen zien alleen het vliegveld van Medan, de hoofdstad van Sumatra.
De stad is druk, vuil en ongezellig, wordt beweerd. Natuurlijk is er vervuiling, veroorzaakt door de vele brommertaxi's en auto's.
Toch moet je Medan niet overslaan.

Als je wat verder kijkt, is er van alles te beleven. Ga eens naar de lokale markt waar geen toerist te zien is, loop een modern warenhuis binnen om af te koelen en neem een lekker ‘kopi’ koffi of neem een fietstaxi naar een van de buitenwijken.

De taxi brengt je in een rustig tempo, zodat je onderweg gemakkelijk foto's kunt maken, naar de grote moskee ( de Masjid Raya) Het overwegend blauwe interieur is verrassend en op de buitengalerij heb je een mooi uitzicht over de tuinen. Hoofddoekjes krijg je bij de ingang, of neem er zelf een mee.

Bij het paleis van de sultan van Deli heb je wel even nodig. Zowel binnen als buiten is veel te zien. De troon waar de sultan nog altijd audiëntie houdt, is indrukwekkend.
Je kunt de taxi laten wachten of een tijd afspreken om opgehaald te worden.

Sla de Vihara Gunung Timur(Chinese tempel ) niet over. Er komen heel weinig toeristen, dus je kunt op je gemak de mooie altaren bewonderen. In het middelste gedeelte, het heilige der heiligen, mag je niet fotograferen.

Ga tenslotte naar restaurant TipTop, het laatste restaurant uit de koloniale tijd, waar de rijsttafel is zoals hij moet zijn: heet en heerlijk. Koffie met gebak kan natuurlijk ook.

Fietstaxi’s staan vooral bij hotels, maar bij het winkelcentrum en de markt zijn ze veel goedkoper. Spreek wel van tevoren een prijs af.