Kalimantan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grote Neus!

Kalimantan,
Indonesië


Wat zijn we toch een geluksvogels! Veel Orang Oetans zien en dan ook nog eens de probiscusapen! De probiscusapen, oftewel neusapen, zijn bijzonder actief en ik ben blij dat ik een mannetje met grote neus goed op de foto heb gekregen!
De neusaap heeft een lichtoranje vacht met grijze ledematen en een witte staart. De kruin is oranjerood, terwijl de rest van het hoofd bleker gekleurd is. Het gezicht is beige van kleur, bij jonge dieren blauw. De buik is door het lange spijsverteringskanaal zeer dik.
Het volwassen mannetje heeft een grote, naar beneden hangende neus, vrouwtjes hebben een kleine stompneus, en jonge dieren een wipneus. Een verklaring voor de grote neus van het mannetje is seksuele selectie: volgens deze theorie zouden vrouwtjes een voorkeur hebben om te paren met een mannetje met een grotere neus, waardoor de apen met een grotere neus een grotere kans hadden om hun genen door te geven....
Mannetjes worden 66 tot 76,2 centimeter lang en wegen tussen 16 en 22 kilogram. Vrouwtjes worden 53,3 tot 60,9 centimeter en wegen tussen 7 en 12 kilogram. De staart wordt bijna net zo lang als de rest van het lichaam, 50 tot 75 centimeter. (Wiki)