Jakarta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sunda Kelapa

Jakarta,
Indonesië


Sunda Kelapa is de oude haven van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Sunda Kelapa was de oorspronkelijke plaats waar Jakarta uit ontstond.

Blijkbaar een felbegeerde plek, want ze vertelt een woelige geschiedenis:

Tot de 16e eeuw was Sunda Kelapa de belangrijkste haven van het koninkrijk Soenda. Nadat Soenda in 1522 een bondgenootschap sloot met Portugal tegen het sultanaat Demak, ontwikkelde Sunda Kelapa zich tot een Portugese handelsplaats. In 1527 veroverde prins Fatahillah van Demak de haven, die omgedoopt werd tot Jayakarta. Later werd de haven een deel van het Sultanaat Bantam.

In 1619 veroverde de Nederlander Jan Pieterszoon Coen de stad en liet op de resten van de stad een fort bouwen. Het werd Batavia genoemd en bleef dit tot 1942, het jaar dat Nederlands-Indië bezet werd door Japanse troepen. Batavia werd toen Djakarta ofJakarta.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië kreeg Jayakarta zijn oude naam, Sunda Kelapa, weer terug. (met dank aan wiki)

De buurt is erg arm. Ik vond het geen aantrekkelijke plek, maar wel een heel interessante plek die je weer met 2 voetjes op de grond zet. Het was zo'n moment waarop je vooral dankbaar bent voor de gepriviliseerde situatie waarin wij geboren zijn. Dus... ik zet even alle ongemakken en frustraties opzij om dankbaar te zijn voor wat wél is en jullie allemaal fijne feestdagen te wensen!