Bali foto's & tips

'168213' door TicoTica '168213' door TicoTica

IndonesiëBali

Stairway to heaven

TicoTica

Het prachtige landschap van Bali bestaat voor een groot deel uit rijstbouw. Zo ook hier bij Papuan.

'249674' door ruudblok '249674' door ruudblok

IndonesiëBali

Die morgen

ruudblok

Dit is een zonsopgang aan de kust bij Sanur op Bali. Ik had de jongen die voor de tuin en het stand zorgde gevraagd mij te wekken als er een mooie zonsopgang was. De camera lag iedere dag schiet kaar voor ik naar bed ging want ik wist dat ik snel moest zijn aan de evenaar. De zon plompt als het waren het water uit. Die morgen was het raak en rennen geblazen.

'204164' door Sharon81 '204164' door Sharon81

IndonesiëBali

Munduk waterval

Sharon81

Deze waterval stort zo'n 200 meter naar beneden in de buurt van het hoger gelegen dorpje Munduk. Deze waterval is veel minder bekend dan de Git Git en volgens de Balinezen zelfs mooier (zeker in de droge periode!). Je hebt er in ieder geval geen last van opdringerige souvenirverkopers... Om bij de waterval te komen moet je een behoorlijk steil pad naar beneden afleggen. Het is een mooie route langs de dicht begroeide helling. Met een beetje geluk zie je onderweg ook hoe men kruidnagelen oogst en droogt.

'157162' door travelmoments '157162' door travelmoments

IndonesiëBali

Sawas of bali

travelmoments

Bali staat bekend om haar uitbundige, kleurrijke hindoe-cultuur: optochten, offergaven en dansen. Want ondanks de vele toeristen blijven de Balinezen hun eeuwenoude tradities in ere houden. Op Bali vind je echter niet alleen cultuur maar ook tropische oerwouden, tempels en rijstvelden.

'446771' door PleunGroeneveld '446771' door PleunGroeneveld

IndonesiëBali

Heilig Baden

PleunGroeneveld

De Tirta Empul tempel ligt in Tampak Sering (Tampaksiring of Tampak Siring). Deze tempel wordt tot één van de zes belangrijkste tempels van Bali beschouwd. De naam "Tirta Empul" betekent "kristal heldere stroom" waarmee wordt aangeduid dat het wordt gebruikt als heilig water voor religieuze ceremonieën. De heilige bron heeft volgens de Balinezen heilzame krachten. Zodoende gaan zij elk jaar een keer naar Tirta Empul om zich hier te baden. Volgens de legende is de bron door de god Indra geschapen. Toen zijn krachten door Mayadanawa waren vergifitigd, boorde hij een gat in de grond om een fontein van "onsterfelijkheid" te maken die vervolgens zijn krachten weer tot leven zouden wekken.

'421160' door Dragonfly '421160' door Dragonfly

IndonesiëBali

Manta's

Dragonfly

Op Bali hadden wij het genoegen met 6 manta's te mogen zwemmen. Op een zogenaamd cleaning station. Een plek waar manta's soms naar toe komen als ze schoongemaakt willen worden door een speciaal soort visje die zich met hun toestemming aan hun vast zuigt. De ervaring was er voor ons een om nooit meer te vergeten. De manta's kwamen heel dichtbij en maakte echt oogcontact. Toen dat gedaan was en wij goedgekeurd konden we met ze mee zwemmen. Hier is er een van onderaf gefotografeerd.

'415703' door walterstoffers '415703' door walterstoffers

IndonesiëBali

Swastika

walterstoffers

Bali . Ingang van een tempel in Sanur. De swastika is een eeuwenoud symbool van een school van ingewijden uit India. ( De jaina) Maar het symbool wat Hitler gebruikte is niet precies hetzelfde symbool. Hitlers swastika ( hakenkruis) is naar rechts gericht, die van de jaina naar links. De naar links gerichte swastika is vrouwelijk en het symbool van liefde en creativiteit. De naar rechts gerichte swastika is mannelijk en symboliseert agressie, geweld en vernietiging. Dat de swastika nog altijd controversieel is, bleek ook halverwege 2007 goed toen de Amerikaanse marine er na luchtbeelden van Google Earth achter kwam dat een groep van hun barakken vanuit de lucht een swastika vormden. Omdat de marine niet geassocieerd wilde worden met het teken werd maar liefst 600.000 dollar uitgetrokken voor een aanpassing zodat de barakken vanuit de lucht gezamenlijk niet langer een swastika vormden. de Amerikaanse Indianen, de Maya's, de Azteken, de Hindoes, de Boeddhisten , de Vikingen, de Grieken, de Romeinen, de Kelten, de Perziërs, de Christenen en de oermensen. Zelfs in oude Joodse synagogen is het aangetroffen.

'420885' door Oswald '420885' door Oswald

IndonesiëBali

Natte rijstbouw

Oswald

Er bestaan verschillende manieren om rijst te verbouwen: wisselcultuur, droge rijst bouw en natte rijstbouw. In Indonesie wordt voornamelijk gebruik gemaakt van natte rijstbouw. Bij deze vorm wordt de rijst gezaaid in kweekbedden. Nadat deze zaadjes ontkiemt zijn tot kleine plantjes(bibit), worden deze plantjes verhuisd naar door dijkjes omringde rijstvelden, welke constant onder water staan. Vanaf het hoogstgelegen veld stroomt er water door een gat in een dijkje naar het daar ondergelegen rijstveld enzovoorts, totdat ook het laagstgelegen veld onder water staat. Op het moment dat alle sawah's voldoende onder water staan, kunnen de dijkjes gedicht worden. Dit proces wordt gecontroleerd door de subak, een speciale dorpscommissie belast met het watermanagement van de rijstvelden. Het duurt vervolgens nog een week of tien voordat de rijst geoogst kan worden. Tot die tijd zijn de sawah's op hun mooist: mooi groen. Ondertussen komt de boer langs met eenden, die het veld schoon eten. Tevens zwemmen er visjes in het water om ongedierte tegen te gaan. Wanneer de rijst geel begint te kleuren,laat de boer zijn rijstveld langzaam opdrogen en wordt de rijst geoogst.

'196841' door LPtje '196841' door LPtje

IndonesiëBali

Apendans bij de...Ulu

LPtje

De Kecakdans, ook wel apendans genoemd, is een fabeltastisch schouwspel. Vooral bij de Uluwatu tempel op het eiland Bali. In deze dans word het verhaal vertelt van de ontvoering van Sita, de vrouw van Rama. De dansers herhalen steeds dezelfde woorden en geluiden op een bepaald ritme. De intensiteit en de eentonigheid hiervan brengt de dansers in een soort trance zodat ze uiteindelijk op blote voeten in het vuur rondlopen en trappen. Het schouwspel gaat door terwijl achter je de zon ondergaat wat een ongelooflijke sfeer creeert. Er is natuurlijk veel publiek bij dit spel, zorg ervoor dat je op tijd bent, het is echt de moeite waard. Pas ook op voor je tas, zonnebril en andere artikelen want de tempel wordt bewaakt door veel apen. Logisch toch.(zie ook mijn tip)

'462582' door walterstoffers '462582' door walterstoffers

IndonesiëBali

Chillen en vliegeren

walterstoffers

Toen ik in Sanur op Bali was had ik niet bepaald mooi weer, en het strand en de pier waren ook niet echt mooi, maar des te mooi was het om er te fotograferen. De Balinezen komen hier lekker chillen onder de afdakjes terwijl kinderen lekker gaan vliegeren, en ik kom er lekker fotograferen met het practige licht wat er is.

'455008' door JMoerkens '455008' door JMoerkens

IndonesiëBali

Onderweg op Bali

JMoerkens

Bali kent vele bezienswaardigheden. Maar eigenlijk was ik voornamelijk onderweg heel erg onder de indruk van alles wat ik zag. Gelukkig had ik een chauffeur die geregeld wilde stoppen voor me. Vanuit dit standpunt kijk je mooi uit over de rijstvelden, hier is Bali goed in!!

'133064' door Riennavaplus '133064' door Riennavaplus

IndonesiëBali

Oma heeft humor

Riennavaplus

Na een lange dag fietsen hadden we in Amed een mooi huisje gevonden aan het strand. We hadden de spullen nog niet uitgepakt of we werden al verwelkomd door locals. Gelukkig kwamen ze niets verkopen, maar alleen een praatje maken. Toen we een grapje over de jongen maakten, stond hij er enigszins beteuterd bij (watzeggiemenou..) Oma kon er wel om lachen :) http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images5/b8272/b8272.jpg

'474301' door rdroog '474301' door rdroog

IndonesiëBali

Zwemmen met dolfijnen

rdroog

Dat je op bali met een boot s'morgens naar dolfijnen kan gaan kijken in de buurt van lovina beach weet bijna iedereen. Wat niet veel mensen weten dat je in de buurt van sanur echt met dolfijnen kunt gaan zwemmen. Voor ongeveer € 50,- wat in veel landen het drie dubbele kost mag je met je eigen groepje tussen de 40 en 60 minuten bij de dolfijn in zijn natuurlijke zee water buiten bassin. Je leert van alles over het dier je mag knuffelen leert hem zwaaien en je krijgt steeds kusjes van hem of haar. het mooiste is als je een duikbril op krijg en hem onderwater mag aanschouwen. De begeleiding is super ze praten super engels en over evt foto nemen hoef je ook geen zorgen te maken er staan mensen naast het basin om met je eigen toestellen gratis foto's en films te maken. Na afloop kun je je lekker douchen krijg je een handdoek van hun en kan e heerlijk met zo veel drankjes als je wil nog gezellig met de trainer praten. En echt kijk naar mijn profiel foto die lach zat er een week na nog op!!! En dit alles zit allemaal bij dit bedrag in. kijk op [url="www.balidolphins.com" target="_blank"]www.balidolphins.com [/url]

'470708' door janhermens '470708' door janhermens

IndonesiëBali

Wat je moet weten ove

janhermens

Indonesië, een land waarbij velen denken aan de bekende Balinese dans, sawa’s en overheerlijk eten. Maar weten we eigenlijk wel iets over de gewoontes en normen en waarden van dit volk? We selecteerden uit de Cultuur Bewust!-gids van Indonesië een aantal interessante weetjes! Indonesische of Westerse tijd? Een kennis bezocht Jakarta en wilde een auto met chauffeur huren. Hij bestelde dit bij zijn hotel voor 08.30 uur de volgende ochtend. ‘Bedoelt u Indonesische tijd of Engelse tijd, mijnheer?’, werd hem gevraagd. Even begreep hij niet wat er bedoeld werd, tot het kwartje viel: moest de chauffeur zich op precies dat tijdstip melden, of was de genoemde tijd slechts een richtlijn. Eregast zijn Als je bent uitgenodigd om een ceremonie of festiviteit bij te wonen, ook als je gewoon een passant bent, kun je behandeld worden als eregast. Accepteer dit met een waardigheid en geniet van de ervaring. Baseer je gedrag op hetgeen je ziet, maar houd rekening met de religieuze en culturele gevoeligheid van je gastheer. Toiletteren op zijn Indonesisch Het traditionele Indonesische toilet is een hurktoilet, met iets verhoogde voetsteunen. Je zult er ook een haak aantreffen waar je je pantalon aan kunt hangen. Vaak is er geen toiletpapier, maar een kraan die je in staat stelt je te wassen. Dit gebeurt met de linkerhand, wat duidelijk maakt waarom deze hand als onrein wordt beschouwd. Als er toiletpapier aanwezig is, staat er ook een afvalemmertje waarin je het gebruikte papier gooit – om verstopping van de afvoer te voorkomen. Eten met de rechterhand Als je met je handen moet eten, onthoud dan dat je daarvoor alleen je rechterhand mag gebruiken en dat de etenswaren met de vingertoppen worden beetgepakt. Hier is enige oefening vereist, maar je gastheer zal het zeker op prijs stellen als je je best doet – als je die nodig hebt, zal men je van een lepel voorzien. Eet nooit je bord leeg! Een nieuwkomer werd door een Indonesische collega thuis voor het diner uitgenodigd. Het eten smaakte hem goed en hij at zijn bord leeg, waarna hij nog een portie kreeg opgediend. Wederom at hij zijn bord leeg in de veronderstelling dat hij op die wijze zijn waardering toonde. Nogmaals werd er eten op zijn bord geschept. Uiteindelijk kon hij niet meer en werd zijn bord weggehaald, waarbij zijn gastheer hem complimenteerde voor zijn eetlust. De gast had de rest van de avond een opgeblazen gevoel. Traditionele kunstnijverheid Als bezoeker zul je in de verleiding komen traditionele kunstnijverheid als souvenir te kopen, of zelfs iets te laten maken dat je naar het thuisfront stuurt. Ook buitenlanders die in Indonesië wonen, worden aangetrokken tot Indonesische producten en kunstvoorwerpen. Deze zijn te koop in reguliere winkels, maar de winkels waar je kunt afdingen en de bazaars en markten hebben ook vaak leuke dingen te bieden – je moet dan wel de tijd nemen om af te dingen. Natuurlijk zijn dit slechts een paar voorbeelden van de zovele die er zijn. Wil je nog meer te weten komen over de cultuur van Indonesië? Lees dan de Cultuur Bewust!-gids van dit prachtige land. Een ontzettend leuk boekje met een uitgebreide beschrijving van de hele cultuur. Meer informatie: www.uitgeverijelmar.nl.

'475796' door travelster '475796' door travelster

IndonesiëBali

Massage in Sanur

travelster

Overal op Bali, vooral aan het strand en in de hotels wordt massage aangeboden. De goedkopere massages aan het strand doen vaak niet onder voor de wel 3 a 4 keer duurdere "hotelmassages". Wel lig je altijd zo te kijk ........ Afgelopen keer heb ik een heel fijn plekje gevonden. Het ligt vlak naast het Sanur Beach hotel, richting de Puri Santrian. Het zit bij een kledingwinkeltje in. Deze winkel staat heel iets terug van de boulevard maar is goed zichtbaar door het blauwe uithangbord met daarop: Bali Lina, Boutiqueshop 17. Hier masseren een stuk of 4 verschillende maseusses. Er is plaats voor 2 massages tegelijktijd en je ligt dus binnen. Er staat een waaier voor als het te heet is en lig je toch liever buiten dan is dat ook geen probleem. De dames maken hun eigen massageolie met allerlei kruiden. Wij zijn meerdere malen gemasserd door Norma en Lina. Als je eenmaal door 1 van hun bent gemasseerd gebeurd dit de volgende keer weer, ze doen dus niet aan klantje pik onderling. Norma is een rustige, lieve vrouw en Lina is een stuk aanweziger, maar beiden zijn goed in wat ze doen. Aan de muur hangen ook een aantal vakantiekaarten van "klanten" vanuit de hele wereld. (Dat moet toch wel iets zeggen). Wij vonden het echt zalig en spotgoedkoop; 5 euro voor 1 uur ( prijs van vorig jaar). Een echte aanrader!

'230662' door Lione Kolsteren '230662' door Lione Kolsteren

IndonesiëBali

Bouwvaksters bij de..

Lione Kolsteren

De beroemde tempel Pura Ulun Danu Bratan, de 17e eeuwse tempel die zo mooi aan en in het Bratanmeer ligt, wordt verbouwd. De bouwvakkers zijn ook hier natuurlijk weer de dames, die met manden zand sjouwen. Het meer ligt vaak gehuld in een sombere mist, maar toen ik er was brak net de zon even door. Dit alles maakt dit tot een (althans naar mijn mening!) bijzonder fraai plaatje: het licht, de vrouwen en de prachtige serene omgeving.....

'333170' door primavera31 '333170' door primavera31

IndonesiëBali

Sekumpul Watervallen

primavera31

Sekumpul ligt ten oosten van de stad Singaraja, in een koel gebied temidden van stijle bergwanden. Omdat de bergwanden zo hoog zijn, storten de watervallen van Sekumpul zich van grote hoogte naar beneden .De Git-Git watercalleb zijn groter,hoger maar veel toeristischer.Dat de watervallen van Sekumpul weinig bezoekers trekken komt waarschijnlijk door hun verborgen ligging. wij waren samen met nog een ander stel de enige toeristen op dat moment. Heerlijk genieten dus van rust en een prachtige waterval

'377395' door walterstoffers '377395' door walterstoffers

IndonesiëBali

Anker binnen halen

walterstoffers

Het is dat je met een Ranger naar het nationale park Menjagan gaat, dit is de plek om te snorkelen omdat het een beschermd gebied is. Je gaat met een klein bootje en je doet een aantal plekken aan. Op de foto haalt de Ranger het anker binnen, tijd om verder te gaan.

'484883' door kellybaetsen '484883' door kellybaetsen

IndonesiëBali

Munduk

kellybaetsen

Munduk is een klein plaatsje in de groene heuvels van Bali met prachtig uitzicht op de vallei. Bali is heel toeristisch maar Munduk heeft niets van haar charme verloren. Dit minuscule plaatsje wordt maar mondjesmaat bezocht door toeristen...love it! Het blijft hier dus heerlijk rustig en authentiek. Munduk is echt een plek om lekker bij te komen. Je kunt meerdere wandeltochten in de omgeving maken en een waterval bezoeken. Deze hebben wij echter nooit gevonden omdat we zijn blijven plakken bij de lokale mensen die ons uitnodigden. Altijd leuk! Wij verbleven in Puri Lumbug Cottages...een echte aanrader! Dit kleinschalige sfeervolle resort ligt pal aan de rijstvelden (mijn profielfoto is ook hier genomen). Deze rijstvelden waren serieus ons uitzicht vanaf het balkon (als je ook uitzicht hebt op de vijver, heb je overigens wel een brulkikkerconcert vroeg in de ochtend :-)) Dit resort bestaat voornamelijk uit voormalige "lumbungs" (rijstschuren), die zijn omgebouwd tot stijlvolle bungalowtjes. Ik was echt als een kind zo blij met deze geweldige rijstschuur en volgens mij konden de buren dat ook horen. Geweldige locatie met een briljant uitzicht! Ze bevorderen ook het behoud van de lokale cultuur door middel van vele workshops waar je aan deel kunt nemen. Al met al was ik zeer gecharmeerd van dit kleine charmante plaatsje en zijn prachtige omgeving. Absoluut een bezoekje waard als je op Bali bent en de drukte wil ontsnappen.

'270176' door carla '270176' door carla

IndonesiëBali

Rijstgodin dewi sri

carla

Het verhaal van "De Indonesiër en zijn rijst" -- Indonesiers eten drie maal per dag rijst en hebben drie namen voor de witte korrel. In het veld noemen ze het padi, geoogst heet het beras en gekookt op het bord heet het nasi. Rijst vormt voor de Indonesiërs het middelpunt van het bestaan. Het is meer dan enkel voedsel: rijst is heilig en heeft direkt te maken met de band tussen mensen en goden. De rijstgodin is Dewi Sri. Hoewel zij eigenlijk de vrouw van de god Vishnu is, kwam de rijstgodin al in pre-hindoestische tijd in de Indonesische cultuur voor. Het ritme van het dagelijkse leven op het platteland wordt nog altijd bepaald door de rijstbouw. Huwelijken bijvoorbeeld worden na de oogsttijd gesloten.

'475901' door janhermens '475901' door janhermens

IndonesiëBali

De beklimming van...G

janhermens

Er zijn diverse manieren om de vulkaan Gunung Agung te beklimmen. Eén van de mooiste routes (deels per auto) begint in ‘Klungkung’ en voert langs diverse kleine dorpjes die bij de gigantische uitbarsting in 1963 gespaard bleven. Je komt door ‘Sidemen’, ‘Iseh’, ‘Selat’ en ‘Sebudi’. Er zijn maar weinig bergvolkeren op deze hoogte die de ramp hebben overleefd. Het hoogste gespaarde dorp is ‘Sogra’. Bij ‘Pura Pasar Agung’ houdt de weg dan ook op. Deze tempel wordt zelden door toeristen bezocht maar is zeer de moeite waard, hij ligt een behoorlijk stuk hoger dan ‘Pura Besahki’. Als je de berg wil beklimmen, zul je een gids moeten vinden die niet bang is voor berggeesten, anders zal hij je slechts tot de helft begeleiden. Afhankelijk van je conditie duurt het ongeveer drie tot zes uur om de top te bereiken. Beginnende bij de ‘Besahki’ kom je in 6 uur op het hoogste punt van de vulkaan met uitzichten op het noorden en westen, beginnende in ‘Sogra’ kom je in 3-4 uur bij de mooiste vergezichten naar het oosten en het zuiden. Wil je de zonsopgang zien, is het aan te raden vanaf ‘Sebudi’ in 3-5 uur te wandelen naar ‘Sangkawasa’, aldaar te kamperen en in 3 uurtjes naar de krater te klimmen, de terugweg duurt langer! In ‘Sogra’ kun je tegen een donatie overnachten bij de priester van de tempel ‘Pura Pasar Agung’. Welke keus je ook maakt, de klim is behoorlijk zwaar! Ga je aan deze klim beginnen, meld jezelf voor je eigen veiligheid vóór en ná de klim bij de politie in ‘Selat’. Als er waar op de berg dan ook een festival gehouden wordt, is de beklimming verboden. www.[url="http://zuidoostazie.nl/informatie/1856/gunung_agung:_hoogste_berg_/" target="_blank"]zuidoostazie.nl/informatie/1856/gunung_agung:_hoogste_berg_/[/url]

'433018' door Jeannette67 '433018' door Jeannette67

IndonesiëBali

Rijstvelden in...Tega

Jeannette67

Wat mij het meest bijblijft van onze reis naar Bali is de kleur groen. Lichtgroen, donkergroen, geelgroen, gifgroen, kopergroen (bestaat dat?). Oké soms kan er een pittige bui vallen maar dan wordt je wel rijkelijk beloond met een prachtige vegetatie die zijn weerga niet kent. Zo ook bij de rijstvelden van Tegalalang, zo'n 20 minuten rijden van Ubud. Niet de grootste maar (wordt gezegd) wel de mooiste rijstvelden van Bali.

'487852' door corriedewinter '487852' door corriedewinter

IndonesiëBali

Bratanmeer, wat een..

corriedewinter

Je kijkt hier naar de hindoeïstisch-boeddhistische Ulun Danu temple die werd gebouwd in de zeventiende eeuw en is gewijd aan de godin van het water, Dewi Danu. De tempel ligt in het Bratanmeer op een kleine landtong. Tegenwoordig is het er erg druk; toen wij er waren, in 2006, was het er bijzonder rustig. 's Morgens worden er vaak ceremonies aan de oever van het meer gehouden, er wordt dan geofferd aan de godin van het water. Heel bijzonder om te zien.

'291034' door Rsteeghs '291034' door Rsteeghs

IndonesiëBali

Traditionele kleding

Rsteeghs

Deze twee tienermeisjes hadden zich prachtig aangekleed voor een ceremonie ter ere van de opening van een nieuwe tempel in PadangBai. Het was een heel feestelijke gebeurtenis waar R. en ik een groot deel van hebben bij mogen wonen. Zelf hadden we ons ook een beetje aangepast aan de traditionele kledingstijl (sarongs om en banden om ons middel). In het hele stadje was iedereen in opperbeste stemming, er waren verschillende "optochten"waarbij vrouwen in een lange stoet offergaven naar de tempel brachten, er werd muziek gemaakt en gebeden en er werden lekkere hapjes geserveerd, onder andere verse sateetjes die wij ook mochten proeven. Het was een leuke, bijzondere dag!