Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Brommerrit door het niet toeristische oosten van Bali.

Bali,
Indonesië


Vanuit de plaats Candidasa hebben we een dag een prachtige rondrit gemaakt met de brommer (zeg maar gerust motor, want het ding heeft flink wat power!)
De heenrit ging over een grotere weg, langs een oud waterpaleis (Tirtagganga Water Palace) van een sultan van weleer.

Verder onderweg veel mooie rijstvelden, vaak in terrassen opgebouwd tegen de bergen aan. Een mooi gezicht, je blijft genieten, en alle tijd om te stoppen.

Op de terugweg kozen we de kustweg. Eerst lunchen aan de zee, het eten weer lekker en Aziatisch goedkoop. Verder gereden en daar bleek deze weg toch wel van een ander kaliber te zijn dan de grotere die we eerder hadden gekozen.

Na een paar kilometer werd de weg smaller en kwamen we bij een kleine kuil/beschadiging aan. Iemand wist ons te vertellen dat de weg soms een beetje kapot was, maar dat hij gewoon te berijden viel. Dat hebben we geweten.

De route leidde ons door vele kleine dorpjes met overal enthousiaste kinderen die een high 5 wilden geven, mensen die moesten lachen om 2 van die buitenlanders op de motor, overstekend pluimvee, koeien, katten, honden van groot tot klein en ga zo maar door. Naast deze verwachtte hindernissen was de weg bij vlagen ook nog van echt slechte kwaliteit en hebben we ons door menige kuil, zand- of steenhoop en gatenkaas heen moeten manoevreren. Een kapotte brug, hopend dat je niet tussen de planken door valt, onduidelijke bewegwijzering........
Verderop een lange tijd moeten wachten op een stoet die op weg was naar een crematie. Een grote groep mensen, de treurende zoon (nemen we aan), dan een draagbaar met de dode in doeken gewikkeld, en achteraan muziek en veel vrolijke mensen. Indrukwekkend.

Al met al gingen we met een gemiddeld gangetje van zo'n 20 kilometer per uur, dus dat ging lekker!
Thuis gekomen na een lange dag, moe maar zeer voldaan en met het idee een stukje van het echte Bali gezien te hebben. Dat is weer eens wat anders dan de toeristenplaatsen. Zeker een aanrader.
Het huren van een brommer/motor kan ik uberhaupt van harte aanbevelen, je komt echt op andere plaatsen terecht.