De mooiste eilanden van Indonesië: 6x eilandhoppen weg van de massa image
Malou van Breevoort

De mooiste eilanden van Indonesië: 6x eilandhoppen weg van de massa

De overload aan Indonesische eilanden kan overweldigend zijn. Toch kom je met een beetje research en een avontuurlijke instelling al heel ver. Dit zijn onze favoriete eilanden buiten de gebaande paden. Droom nu alvast weg en reis later!

1. Bintan // Minder toeristisch dan je denkt

De Indonesische overheid ziet veel potentie in Bintan. Het eiland voor de kust van Singapore en Maleisië wordt zelfs gepromoot als ‘de op-een-na beste toeristenbestemming, na Bali’. Laat je daar vooral niet door afschrikken. Het toerisme komt maar langzaam op gang en de meeste resorts liggen in strips aan de noord- en oostkant van het eiland. Mutiara Beach Resort is een plaatje van een guesthouse aan een ondiepe baai op vijftig minuten rijden van de resorts. De dertien rieten bungalows staan op een kokosnootplantage van acht hectare, en dat betekent: geen buren. Je huurt al een kamer voor € 29 per nacht voor twee personen. Een van de vele eilandparels voor de zuidkust is Cempedak. De luxe strandvilla’s op dit privé-eiland (zie foto) hebben een bijzonder halvemaanvormig dak van alang alang, een lokale grassoort, en gaan op in de omgeving: een primair bos dat onderdak biedt aan vele vogelsoorten, otters en zeer bedreigde pangolins (schubdieren). Als resortgast kun je gratis gebruikmaken van kajaks of paddleboards of tegen betaling deelnemen aan excursies. Cempedak is dé plek om jezelf nog even te trakteren aan het eind van je Indonesiëreis, vanaf € 294 per nacht voor maximaal drie personen.

Bintan is het grootste eiland van de Riouw-archipel. Foto: iStock


2. De Anambaseilanden // Een adembenemende onderwaterwereld

De Anambas-archipel bestaat uit 238 eilanden in de Zuid-Chinese Zee, en kan met recht een eilandgeheim worden genoemd. Vooralsnog weten alleen duikers en diepzeevissers hun weg te vinden naar de eilandengroep. Het accommodatie-aanbod is uiterst bescheiden. Een van de mooiste overnachtingsplekken is Anambas Dive Resort, dat goed te bereiken is vanuit Tarempa – het enige stadje van formaat – en tevens goed verscholen ligt aan de oostkant van het centrale Siantan. Je slaapt in een overwaterbungalow met een huisrif voor de deur, vanaf € 106 per nacht voor twee personen. Duikexcursies optioneel. Voor het ultieme alleen-op-de-wereldgevoel charter je in een van de weinige dorpen een pompong (eenvoudige vissersboot) en laat je je afzetten op een van de vele onbewoonde eilanden die de archipel rijk is – makers van Expeditie Robinson, lezen jullie mee? Al wat je nodig hebt is een survivalkitje en een tent. Verder naar het zuiden ligt Bawah Reserve, een beschermd marien reservaat dat bestaat uit een oogverblindende lagune met zes eilandjes erin, die alleen te bezoeken zijn door gasten van het exclusieve resort met dezelfde naam. Je bereikt dit paradijs met een watervliegtuig. Een verblijf is helaas voorbehouden aan de rijken der aarde en loterijwinnaars. 

Van boven zie je pas echt hoe helder de zee is voor de kust van de Anambaseilanden. Foto: Bawah Reserve


3. De Mentawai-archipel en de Telo-eilanden // Sjamanen en surf breaks

Een expeditie naar de traditionele bewoners van Siberut, het grootste eiland van de Mentawai-archipel, is een belevenis die je nooit meer zal vergeten. Je dringt diep de jungle binnen en komt na uren lopen oog in oog te staan met het Mentawai-volk. Hun dorpen bestaan uit umma, grote houten huizen op palen, vaak met een zwijnenkooi eronder. Ze slapen op de houten vloer en koken boven het vuur. Vastomlijnde excursies naar de Mentawai zijn er eigenlijk niet; je hebt echt een gids nodig die je rondleidt en het eiland kent. Je bereikt Siberut met de ferry vanuit Padang. In het verlengde van de Mentawai-eilanden, tussen Siberut en het eiland Nias, liggen de onontdekte Telo-eilanden. Deze speldenprikjes voor de kust van Sumatra staan er goed op onder surfpioniers – de surf breaks zijn hier van wereldniveau. Het toerisme op de Telo-eilanden is vrijwel niet-bestaand. Dat maakt dat je er nog echt kunt ontsnappen – geen full moon parties, geen pinautomaten en geen wifi. Om dit wonderlijke oord te bereiken moet je wel de nodige moeite doen. Als je de archipel niet aandoet als onderdeel van een langere reis door Sumatra, ben je enkele dagen onderweg. Je kunt er komen met de ferry vanaf Nias, of met een chartervlucht vanuit Padang (maandag, woensdag en vrijdag).  

De Mentawai-archipel. Foto: Malou van Breevoort


4. De Molukken // Is dit het mooiste strand van de wereld?

De Molukken tellen honderden bewoonde en onbewoonde eilanden. Het toerisme viert hier laagtij, met als gevolg dat de stranden nog ongerept zijn. Ohoidertutu spant de kroon. Dit kilometerslange zandstand op Kei Kecil is een van de mooiste zandstranden van Indonesië, Zuidoost-Azië en misschien wel de wereld. En toch heb je dit rijk nog steeds voor jezelf. Dat heeft deels te maken met het feit dat de mooiste plekjes van de Kei-eilanden, waaronder dus Ohoidertutu, níét op een presenteerblaadje worden opgediend. Je moet er moeite voor doen en lef voor hebben. Zo is het eerder genoemde strand alleen te bereiken na een urenlang tuftocht per ojek (brommer). Ook de Tanimbar-eilanden maken deel uit van de Molukken. Deze onbekende eilandengroep werd aan ons getipt door Columbus-fan Florence Sahertian. Volgens Florence stikt het in de archipel nog van de onontdekte stranden en mini-eilandjes. Totdat de inwoners in de negentiende en twintigste eeuw werden bekeerd tot het Christendom, golden er traditionele geloofsovertuigingen, rituelen en kunstvormen. Veel van dit bijzondere erfgoed – tastbaar en niet-tastbaar – is bewaard gebleven. 

Het Molukse eiland Kei Kecil. Foto: Malou van Breevoort


5. Sumba // Bali zoals het was in the old days

Nu Bali in het teken staat van massatoerisme, verlangen sommigen terug naar the old days, toen het toerisme nog kleinschalig was en het eiland nog zijn eigen ritme bepaalde. Tijdreizen is helaas niet mogelijk. Verder reizen wél. Als je vanuit Bali drie eilanden naar rechts hopt, kom je op Sumba uit. Je vindt er de gebruikelijke zandstranden, rijstvelden en jungle, maar ook: savannes, een bijzondere cultuur en fotogenieke festivals, zoals Pasola, waarbij twee stammen elkaar te lijf gaan op paarden. Sumba heeft zijn eigen paardenras: de sandelhout. Deze paardensoort, die bekendstaat om zijn uithoudingsvermogen, begraast de savannes in het binnenland en zoekt zo nu en dan verkoeling in de branding. Vooralsnog kun je alleen basic of luxe overnachten, maar Sumba staat aan de vooravond van een toeristische groeispurt. Het middensegment zal niet lang op zich laten wachten.

Sandelhoutpaarden worden al sinds 1900 vanuit Sumba naar omringende Indonesische eilanden geëxporteerd vanwege de krachtige bouw van het dier. Foto: Louise ten Have


6. Sumbawa // Onbekende buurman

De onbekendheid van Sumbawa bewijst maar weer hoe selectief de reisindustrie is. Het eiland ligt ingeklemd tussen Lombok en Flores en beschikt over vergelijkbare karaktereigenschappen. Desalniettemin doet slechts een klein aantal reizigers Sumbawa aan. Het eiland wordt net als Lombok gedomineerd door een licht ontvlambare berg: de Tambora-vulkaan (2815 m). Om de vulkaan heen ligt eerst een strook naaldwoud en daarna een brede gordel tropisch regenwoud. Ook in de strandafdeling staat Sumbawa zijn mannetje; de uitgestrekte zandstroken in het zuidwesten doen denken aan die in Australië en zijn populair onder surfers. De sfeer is heerlijk relaxed. Hier geldt: geen plan is een goed plan. Zwengel je scooter aan en ga op ontdekking uit. 

Sumbawa is ongeveer zo groot als half België, heeft slechts 1 miljoen inwoners en is een van de beste surfspots van Indonesië. Foto: iStock