Mumbai (Bombay)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dhobi gatts en slum tour in Mumbai

Mumbai (Bombay),
India


Mumbai, een stad met ruim 20 miljoen inwoners. We zijn al een aantal keren in India geweest, elke keer geprobeerd Mumbai te vermijden door het grote aantal inwoners,maar dit keer konder we er niet omheen. Na een maand in Gujarat rondgereisd te hebben (prachtig en indrukwekkend!) was onze terugreis via Mumbai en dan wil je toch graag iets van de stad zien 3 nachten geboekt in Colaba en wat het viel dit stadsdeel in positieve zin mee. Natuurlijk is het druk, maar dit deel van de stad is relatief 'rustig'.

We boeken een stadstoer, o.a. ga je onder leiding van een goed Engels sprekende gids naar de grootste openlucht wasserij van India en wellicht van heel Azië en een van de vele slums te bezoeken.

De grootste openluchtwasserij van Azië (en misschien ook wel ter wereld) staat in Mumbai.
Hier werken 6.000 Dhobi's (wasmachine mannen) in meer dan 1.000 betonnen hokken. Dagelijks worden er 200.000 stuks wasgoed gewassen en gestreken met een strijkijzer met kooltjes en dezelfde dag of de volgende dag terug gebracht naar de kleine hotels en particulieren
Het bijzondere is dat er geen wasknijpers worden gebruikt, maar in een ingevlochten touw worden gehangen, dit i.v.m tijdsbesparing.
Er wordt alleen met koud water gewassen en men wast voor zowel kleinere hotels als particulieren.

Ca. 50% van de inwoners van de stad woont in een van de vele slums. We kiezen Reality Tours omdat 80%, onder aftrek van belastingen, ten goede komt van de bewoners in Dharavi (de slum-wijk) waarvan onderwijs een van de voornaamste doelen is om de leefomstandighedn te verbeteren in de wijk, Er zijn 2 delen, een private deel en een business deel, In het laatste deel wordt 665 dollar per jaaromzet per jaar gegenereerd, helaas onder slechte werkomstandigheden en uitgevoerd door gastarbeiders uit eigen land. Heel indrukwekkend om te zien en de gids laat je zoveel mogelijk zien van de diverse onderdelen.

Mocht je in Mumbai zijn, kies dan voor een slum toer,.Foto's mogen er (terecht) niet gemaakt worden, wel krijg je een link om een aantal foto's van de wijk te downloaden.