Mumbai (Bombay)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De lunchkoeriers van Mumbai

Mumbai (Bombay),
India


Tegen half negen ’s ochtends heeft iemand in het huis van de klant, bijvoorbeeld zijn vrouw, een lunch bereid en die in een lunchdoos, een dabba, gedaan. Een dabba bestaat uit een aantal bakjes die op elkaar passen en bijeen worden gehouden door metalen klemmen. De dabbawala haalt diverse lunchdozen in een gebied op, laadt ze op zijn fiets of kar en rijdt er snel mee naar het treinstation, waar hij de anderen uit zijn groep ontmoet. Daar sorteren ze de dozen op bestemming net zoals postbodes de post sorteren.
Elke lunchdoos heeft een code met cijfers, letters en kleuren. Die staan voor de buurt waar de doos vandaan komt, het dichtstbijzijnde station, het eindstation, de naam van het gebouw en de etage. De dozen die voor een bepaalde buurt bestemd zijn, worden bij elkaar gezet en in langwerpige houten kratten geladen waarin wel 48 dozen passen. Wanneer de trein aankomt, worden de dozen in een speciale coupé geladen vlak bij de machinist. Vervolgens worden de dozen bij aankomst op een groot overstapstation opnieuw gesorteerd en naar het eindstation gebracht. Daar worden ze weer gesorteerd om uiteindelijk per fiets of handkar bij de klant te worden afgeleverd.

De beste plek om de walas aan het werk te zien is bij De Chhatrapati Shivaji Terminus het vroegere Victoria station. Mij werd gevraagd om een ronde mee te lopen maar ik had helaas geen tijd. Als je dit leuk lijkt spreek dan een van de Walas aan en ga met ze mee.