Mumbai - Kleine verborgen wereldjes in een grootste stad image
Lkoedam

Mumbai - Kleine verborgen wereldjes in een grootste stad

Als ik mensen vertel dat ik dol ben op Mumbai, kijken ze me meestal aan alsof ze water zien branden (om vervolgens stilletjes de conclusie te trekken dat ik niet goed bij mijn hoofd kan zijn). Denk je aan Mumbai, denk je aan krankzinnige chaos, uitzinnige mensenmassa’s, uitpuilende treinen, zinderende hitte en toeterende taxi’s, toch?

En zie je een boek over Mumbai, is de kans groot dat het een titel draagt als ‘Mumbai megapolis’ of ‘hyperstad’. Een stad die groots, ongrijpbaar en onbedwingbaar is. Maar schijn bedriegt. Want achter de overweldigende omvang gaat een fijnmazig mozaïek van ‘micropolissen’ schuil, van onwaarschijnlijk veelvormige culturele ‘eilandjes’, die allemaal een onmiskenbaar eigen sfeer hebben. Hoewel Mumbai een ware melting pot is van immigranten vanuit alle windstreken, zijn de oorspronkelijke ingrediënten nog steeds herkenbaar. 

Inheemse vissers, Portugese kruisvaarders, Iraniërs, Hindoes, Parsi en Joden: allemaal kleurden ze wijken met hun cultuur, bouwstijl, keuken, taal, winkels en godsdienst. Anno 2015 voelt het verschil tussen het hippe kosmopolitische Bandra en het islamitische Dongri als dat tussen Spanje en Finland. Waar socialites in Bandra cocktails drinken gehuld in minirokken, ruisen de vrouwen in Dongri voorbij in zwarte chadors. Op sommige plekken voelt het alsof je in een ander land, een andere tijd of in een film terecht bent gekomen. Ga met ons mee op ontdekkingsreis door deze verborgen wereldjes van Mumbai. Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 53Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.