5 tips om energiezuinig vakantie te vieren image

5 tips om energiezuinig vakantie te vieren

Ook als je op vakantie bent kun jij je steentje bijdragen aan het milieu. Met deze tips verspil jij zo min mogelijk energie. Het zijn de kleine dingen die het doen …

1. Denk aan je data

Elke foto die jij op Facebook of Instagram plaatst of via WhatsApp deelt, draagt bij aan het wereldwijde dataverkeer. Al dit dataverkeer wordt mogelijk gemaakt door reusachtige datacentra, die zó veel energie vreten dat ze samen goed zijn voor twee procent van de globale CO2– uitstoot. Dit is evenveel als de gehele luchtvaartindustrie! Probeer als het even kan dus op te letten wat en – bovenal – hoeveel jij de wereld instuurt. Deel tijdens jouw reis bijvoorbeeld alleen de mooiste foto in plaats van alle twintig foto’s die je die dag gemaakt hebt.

2. Herken échte groene accommodaties

Tegenwoordig zijn er groene labels in omloop. Deze labels, die fungeren als een soort ecokeurmerk, worden getoond op boeking- en accommodatiewebsites en zijn bedoeld om de reiziger te helpen bij het maken van een groene keuze. Green Key en LEED staan goed aangeschreven in de reisbranche. Maar let op, veel accommodaties doen zich groener voor dan ze zijn. Gelukkig weten wij waar je op moet letten. Al onze tips lees je hier.

3. Doe alsof je thuis bent

Vakantie vieren betekent niet dat je luxueuzer moet leven. Wist jij dat mensen in het op reis  gemiddeld drie keer zoveel water gebruiken als thuis? Denk aan hierbij niet alleen aan douchen, maar ook aan al die zwembaden waar we graag een frisse duik in nemen. Zorg ervoor dat je ook op vakantie maar een minuut doucht, dat scheelt een heleboel water. Wil je nog meer energie besparen op reis? Kies dan voor een kamer zonder airco, een ventilator zorgt ook voor verkoeling. 

4. Lang leve het OV

Het is verleidelijk om voor een prikkie een binnenlandse vlucht te boeken. Net zo makkelijk maak je gebruik van het openbaar vervoer. Dit is niet alleen goedkoper, maar zorgt ook voor een authentiekere reiservaring. Zeg nou zelf: uit een vliegtuigraampje zie je toch niks? Met het OV geniet jij van mooie uitzichten én gesprekken met locals. 

5. Home is where the hart is 

Zorg ervoor dat je je huis netjes achterlaat. Haal alle stekkers en opladers uit de stopcontacten, zet de geiser uit en haal je koelkast en vriezer leeg. Dit scheelt stiekem meer energie dan je denkt. 

 

Hoofdafbeelding: Drew DauUnsplash