Agra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heb ik hier echt gestaan??

Agra,
India


Het is het meest indrukwekkende gebouw wat ik ooit in mijn vele reizen heb mogen zien, nooit gedacht dat ik hier ooit eens heen zou mogen, het is zo de moeite van het bezichtigen en beleven waard...
De Taj Mahal is een imposant, wit marmeren mausoleum in Agra (Uttar Pradesh). Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het grafmonument tussen 1632 en 1648 bouwen als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. Na de dood van Shah Jahan werden ook diens resten bijgezet in de tombe.
De Taj Mahal staat niet zoals gebruikelijk in het midden van de tuin, maar op een verhoogd platform aan de oever van de Yamuna-rivier in Agra en het domineert zo de wijde omgeving.
De vier vrijstaande minaretten bezetten de hoeken van het platform en geven het bouwwerk een driedimensionale referentie. De Taj Mahal wordt geflankeerd door twee identieke - in contrasterend rood zandsteen opgetrokken - gebouwen, de moskee en het gastenverblijf.
Het mausoleum wordt geroemd om de volmaakt uitgevoerde symmetrie, de verfijnde decoraties in de vorm van kalligrafieën uit de Koran, de marmeren reliëfs en het ingelegde steenwerk en niet op de laatste plaats vanwege het subtiele lichtspel, dat het gebouw steeds een ander aanzien geeft.

In Agra staat nog een mausoleum, de Tombe van Itimad ud-Daulah of Itimad ad-Dawla wat wordt beschouwd als een schets van de meer dan 20 jaar later gebouwde Taj Mahal en draagt om die reden ook de bijnaam Baby Taj.