Kutaisi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Badhuis #8

Kutaisi,
Georgië


Ooit gehoord van Tskaltubo? Ooit was deze stad in Georgië het belangrijkste kuuroord van de Sovjet-Unie. In de 19e eeuw werden hier mineraalbronnen ontdekt en kwam men erachter dat het water een helende werking had tegen reuma en gewrichtsaandoeningen. Met hulp van de Duitsers werd er in 1925 het eerste sanatorium gebouwd in Tskaltubo. Niet veel later volgden er meer. Vanuit Moskou werd er een directe treinverbinding aangelegd zodat de stad nog beter bereikbaar werd voor bezoekers. Één van de bezoekers die graag naar Tskaltubo kwam, was Joseph Stalin. Hij had hier zelfs zijn eigen badhuis. In de Sovjet-Unie was een spa-vakantie niet alleen voor de rijkere mensen. Tijdens het communistische bewind was het zelfs verplicht om af en toe te rusten in een kuuroord. Dokters schreven mensen voor om een kuuroord te bezoeken. Tskaltubo was dus één van de meest populaire bestemmingen. In totaal telde de stad 19 sanatoriums, 9 badhuizen, een resort en een centrum voor balneologie en fysiotherapie. In de hoogtijdagen kwamen er jaarlijk meer dan 100.000 mensen naar Tskaltubo.

Nadat de Sovjet-Unie uiteen viel en er nieuwe grenzen werden bepaald, bleven de toeristen weg uit Tskaltubo. De prachtige sanatoriums bleven leeg en raakten uiteindelijk in verval. Wat ooit een bruisende kuuroord was, veranderde langzaam in een spookstad. Door de burgeroorlog en economische problemen in Abchazië en Zuid-Ossetië trokken duizenden vluchtelingen naar Tskaltubo. Zij werden ondergebracht in de voormalige gebouwen van de stad. Nog altijd wonen veel van de ontheemden in de voormalige sanatoriums.

Hoewel een aantal gebouwen weer zijn of worden opgeknapt, zijn de meeste toch echt vergane glorie. Het is daarom een speelplaats voor liefhebbers van urban exploring. Tijdens mijn trip door Georgië bracht ik tweemaal een bezoek aan Tskaltubo om de verlaten gebouwen te ontdekken. Één van die gebouwen is Badhuis nummer 8. Van de buitenzijde ziet dit gebouw er niet echt spectaculair uit, maar van binnen waan je je in een ruimteschip.