Centraal Georgie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uplistsikhe

Centraal Georgie,
Georgië


Uplistsikhe in het centrale deel van Georgië is een grottenstad en ligt in de contreien van de plaats Gori. Uplistsikhe is gebouwd op een hoge rots aan de linkeroever van de Koera rivier en volgens archeologen een van de oudste nederzettingen van Georgië.
De locatie is strategisch gelegen op een moeilijk bereikbare rots met uitzicht over de vallei en een deel van de Koera rivier. Het totale grottencomplex heeft een oppervlakte van ongeveer 8 hectare.
Op de top is een christelijke basiliek gebouwd tussen de negende en de tiende eeuw. In de kerk zijn fresco’s te zien. De basiliek is ondanks latere veroveringen van de stad bijna onaangetast gebleven.
Er wonen nu geen mensen meer in de grottenstad maar het culturele erfgoed wordt goed onderhouden. Tijdens archeologische opgravingen zijn veel voorwerpen gevonden uit verschillende perioden, voorwerpen van goud, zilver en brons zoals sieraden en munten, maar ook keramiek en delen van sculpturen. Een deel van deze vondsten is te zien in het Nationaal Museum in Tbilisi.