Terracotta Leger

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De gekleurde strijders van het Terracotta leger

Terracotta Leger,
China


In 2008 organiseerde het Drents Museum in Assen een tentoonstelling over het wereldberoemde Terracotta leger uit de Chinese stad Xian. De tentoonstelling was prachtig en was voor ons de aanleiding om een rondreis door China te gaan maken. Ondanks dat het overbekend is, is het enorme leger heel indrukwekkend om te zien.

De duizenden levensgrote strijders uit de Qin-dynastie zijn één van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen vijftig jaar. Meer dan 2000 jaar bewaakten de strijders het graf van de eerste keizer van China, Qin Shi Huang.

Ieder beeld verschilt qua uniform, gezichtsuitdrukking en lengte. Elke soldaat is uniek, maar één ding hebben deze mannen gemeen: ze zijn gemaakt van klei.

Oorspronkelijk waren de beelden beschilderd met felle kleuren, maar bij het opgravingsproces zijn die kleuren grotendeels verloren gegaan. Met de huidige technieken is het nog niet mogelijk om dit tegen te gaan, maar het onderzoek is nog niet afgerond. Dit is de reden dat tot op de dag van vandaag nog niet alle grafkamers zijn geopend. Wat er nu te zien is in het museum is slechts een klein gedeelte van het oorspronkelijke leger.

De beelden staan in 3 hallen, waarvan de Pit 1 de grootste is. De hallen verdienen geen schoonheidsprijs, maar zijn nodig om de beelden te beschermen tegen weersinvloeden. In een hoekje van Pit 3 waren deze gekleurde strijders te zien, nog half begraven in de grond. Mooi om te zien, maar eerlijk gezegd vind ik de ‘opgebleekte’ krijgers mooier.

Het is vrij makkelijk om het Terracottaleger te bezoeken. De opgravingen liggen op ongeveer 30 kilometer ten oosten van de stad, vanaf het treinstation gaan zeer regelmatig bussen (bus 306). Vanaf de parkeerplaats van het station rijden groene minibusjes speciaal voor toeristen op en neer naar het museum. De prijs van de reguliere bus en deze busjes is ongeveer gelijk.