Sichuan en Chongqing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Smogalarm

Sichuan en Chongqing,
China


Chongqing is een enorm grote Chinese stad, waar weinig te beleven is. Ik heb er eens 2 weken moeten verblijven, en heb op "zonnige" dagen, nauwelijks de zon gezien. Slechts 1 middag zag ik de zon door de wolken en de smog heen. Er hangt daar op zonnige warme dagen zóveel smog dat je hooguit een tiental meters zicht hebt.

Wel een van de hightlights is Ciqikou, een antieke Chinese stad. Van een afstandje in de smog zie je het zo liggen.
Gelegen op een heuvel boven de oever van de Jialing rivier, voordat deze in het centrum van Chongqing in de Yangtze stroomt, ligt de “ancient village” Ci Qi Kou vroeger Long Yin. Het ligt 14 kilometer ten westen van het stadscentrum en bestrijkt zo’n 1,2 vierkante kilometer.
De geschiedenis van Ciqikou gaat meer dan 1700 jaar terug, gebouwd tijdens de Song Dynastie en tijdens de Ming en Qing Dynastieën (1368-1911) was het beroemd om zijn porselein. Vanwege het belang van de porseleinindustrie werd de naam Long Yin veranderd in Ci Qi Kou, wat letterlijk vertaald porselein dorp betekent. Het was vroeger ook een belangrijke handelsplaats aan de rivier.
De meeste huizen stammen uit de Ming en Qing Dynastieën, en herbergen mooie staaltjes van Chinese architectuur. Verdere attracties hier zijn de meer dan honderd tea-bars, kunstenaars studio’s en Shu borduur workshops. Het assortiment en kwaliteit van de kunstwerken en borduursels is zo groot, dat de keuze voor een souvenir wel heel erg moeilijk wordt.
Er zijn volop restaurants met lokale specialiteiten te vinden en in de vele tea-bars kun je het echte lokale samenzijn ervaren.
Op de top van de heuvel via een steile trap ligt de Po Lun Tempel uit de 6de eeuw (5¥ entree, waarvoor je een paar wierookstokken meekrijgt om te offeren), prachtig om te bekijken en een mooi uitzicht over de rivier en de stad.
Ciqikou waar je nog het traditionele Chinese leven van eeuwen geleden kunt ervaren is een groot contrast met de grote stad Chonqing die continue verandert en groeit. Daarom is Ciqikou in 1998 uitgeroepen tot een beschermd cultureel erfgoed.