Sichuan en Chongqing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stukje Dazu

Sichuan en Chongqing,
China


Eén van de mooiste stukken op de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn de Dazu Rock Carvings. Ze liggen op ca 4 uur rijden vanaf Chengdu en 2 uur rijden vanaf Chongqing.
De belangrijkste plek is Baodingshan, maar er zijn wel meer dan 75 sites met meer dan 50.000 beelden en 100.000 inscripties.
Het maken van de beelden begon in 650 AD in de Tang Dynastie, maar een hoogtepunt in de 9de eeuw toen Wei Junjing beelden liet maken op berg Beishan, na de val van de Tang Dynastie voorgezet door monniken en nonnen in de 10de eeuw. Baodingshan werd door de monnik Zhao ZhiFeng om persoonlijke reden en devotie in de 12de eeuw gemaakt, tijdens de Song Dynastie. De laatste beelden zijn net niet afgemaakt omdat de beeldhouwers gevlucht zijn voor Dzjengis Khan.
Vele jaren waren de rotsbeelden onbereikbaar voor toeristen, pas in 1961 werd het opengesteld voor Chinese bezoekers en in 1980 voor buitenlandse toeristen. Tot 1975 was er alleen maar een modderig bergpad vanuit Dazu naar de verschillende sites en hierdoor zijn ze bespaard gebleven tijdens de Culturele Revolutie.