Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tuinen en grachten in Suzhou

Shanghai,
China


Suzhou is een van de bekendste watersteden in China. Daarnaast zijn er veel sier tuinen met maanpoorten en lotusvijvers. Samen met de brede stadsgrachten en toegangspoorten tot de oude binnenstad waan je je zo honderden jaren terug in de tijd. Sommige van de kanalen zijn meer dan duizend jaar oud, terwijl sommige delen van de stadsmuur zelfs dateren van voor de Christelijke jaartelling.
De binnenstad is maar een heel klein onderdeel van miljoenenstad Suzhou, het is dus wel even zoeken voor je de sfeer van de oude stad voelt. Wij zijn langs achterafgrachtjes gelopen, waar het leven zo zijn gang gaat: er is een noedelbakker bezig, oudere mensen spelen Mahjong en er komen gondels voorbij met koopwaar.
In deze straat waar een koopmanshuis achter de muur verscholen ligt (vaak gratis te bezoeken) lopen deze jongelui voorbij. Zij maken reclame voor een restaurant, een soort KFC of Mac. Ze hebben de schoonste lol als ze gratis kaartjes uitdelen. Je komt makkelijk in Suzhou vanuit Shanghai door een van de nieuwe hogesnelheidstreinen te nemen. Deze G-treinen brengen je met een topsnelheid van 350 km/u in minder dan een half uur naar het hoofdstation van Suzhou, vanwaar je zo de binnenstad in kunt lopen.
Vanaf het hoofdstation van Shanghai vertrekken er dagelijks bijna honderd treinen naar Suzhou. Het is niet nodig van tevoren kaartjes te kopen, dit kan gewoon bij aankomst op het station. Aangezien de automaten in de stationshal niet overweg kunnen met een buitenlandse paspoort, zul je je kaartje wel aan het loket moeten kopen. Dit is te vinden aan de overkant van de straat. Een enkele reis kost 40 yuan. De eerste trein naar Suzhou vertrekt om 6:05, de laatste trein terug naar Shanghai vertrekt om 22:22. Let op: je bagage moet door de scanner.