Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vaar door de kanalen van Whuzen

Shanghai,
China


Wuzhen ligt ten noorden van de stad Tongxiang in de provincie Zhejiang. Dit gebied achter Shanghai is éen grote lagune met eilanden, meren en kanalen waarlangs handelssteden ontstonden, zoals het bekende Suzhou, maar ook Tongli en Wuzhen.
Het oudste gedeelte van Wuzhen is meer dan 1300 jaar oud en is een echte waterstad, vergelijkbaar met Venetië. Hier doen de waterwegen dienst als straten, met markten langs de oevers. De lokale inwoners varen de stad rond in hun boten terwijl de marktkooplieden hun waar aan de man proberen te brengen. De overvloed aan grondstoffen in de regio heeft ervoor gezorgd dat Wuzhen ook wel de “stad van rijst, vis en zijde” wordt genoemd. In goede tijden kwamen hier dan ook veel rijke handelaars uit Shanghai wonen.
Wij logeerden net buiten het centrum van de oude stad in een gezellig guesthouse, traditioneel rond een binnenplaats gebouwd. Logeren in het centrum is erg duur en bovendien is het er druk met Chinese toeristen uit de omgeving. De oude stad is alleen toegankelijk per boot (gratis), maar je betaalt wel entree, ongeveer 20 euro pp. Ga vooral vroeg of tegen de avond, dan hebben de mensen tijd voor een praatje.
Hier zie je een van de kanalen aan de buitenrand van de oude stad. Er wordt gewoon gewerkt: de vuilnisophaaldienst vist rommel op en de winkeltjes op de oever zijn al in vol bedrijf. Let eens op de antieke houten kamers die boven het water hangen. Zo kan je makkelijker bij het water komen. Je kunt ook zelf met een local door de kanalen varen, maar hij moet wel een vergunning hebben. Vraag ernaar bij je guesthouse.