Lijiang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Klederdracht in Lijiang

Lijiang,
China


Lijiang is een mooi dorpje in Zuid-China en bestaat uit een wirwar van kanalen en mooie oude Chinese huisjes. Vooral 's avonds, als lampionnen de straatjes met kinderkopjes verlichten, is het een feeëriek geheel.
De bewoners van Lijiang behoren tot de Naxi, een etnische minderheid. Bij de Naxi zijn het de vrouwen die de dienst uitmaken; ze beheersen de markt en controleren de huishoudeconomie. Veel vrouwen lopen nog in de traditionele klederdracht: ze dragen een blauwe broek en cape, en een Mao-pet. De cape verbeeldt de kosmos: de bovenste rand is blauw (voor de hemel) en het onderste deel is roomwitte zijde of schapenhuid en staat voor het licht. De twee helften zijn gescheiden door een stel rondjes, die manen symboliseren. Dit laatste om aan te geven dat ze heel hard werken, namelijk tot de maan opkomt. De cape verzacht ook de druk van de vaak zware manden die de vrouwen dragen.
Het is vooral leuk om de drukke hoofdstraat een beetje te laten liggen en door de kleinere steegjes te wandelen, dan is het misschien wel een gebaand pad, maar toch een stuk rustiger.